Reizen met kinderen is fantastisch leuk… mits je het goed organiseert! Een ontspannen vakantie met het gezin begint met de juiste planning en accommodatie. Denk aan een hotel met een zwembad, een vakantiehuis met voldoende speelruimte, of een glamping tent op een warme locatie. Het hebben van blije kinderen betekent blije ouders! Reizen met kinderen: zo houd je het leuk en relaxt 🙂

Kies de juiste bestemming

Het kiezen van de juiste bestemming is belangrijk voor een geslaagde reis met kinderen. Denk goed na over de interesses en behoeften van je kinderen (en jullie zelf) bij het selecteren van de bestemming. Als je kinderen dol zijn op de natuur, overweeg dan een heerlijke kampeervakantie in een warm land. Wil iedereen alleen maar zwemmen en lekker eten? Dan is een all inclusive Gran Canaria wellicht een goede optie. Cultuurliefhebbers (in de dop)? Kies dan zeker voor een historische stad. Zorg er in ieder geval voor dat de bestemming van jullie keuze kindvriendelijk is en voldoende activiteiten biedt voor jonge reizigers.

Kies de juiste accommodatie

Een comfortabele en kindvriendelijke accommodatie is natuurlijk cruciaal voor een ontspannen vakantie met kinderen. Je kunt ervoor kiezen om een vakantiehuis of een appartement te huren, met voldoende ruimte voor de kinderen om te spelen. Als je in een hotel verblijft, zoek dan naar een hotel met voldoende kinderfaciliteiten, zoals een zwembad of kids club. Vaak kun je dit alles goed vinden als je bijvoorbeeld zoekt naar een all inclusive Tenerife, of een andere locatie.

Vermijd overbodige bagage

Zorg ervoor dat je alles meeneemt wat je nodig hebt, maar vermijd overbodige bagage. Maak een checklist van alle items, zoals kleding, luiers, flesjes, speelgoed en persoonlijke verzorgingsproducten voor de kinderen en jezelf. Zorg er ook voor dat je voldoende snacks en drankjes bij je hebt, vooral als jullie flink moeten reizen. Knorrende maagjes zorgen voor knorrige kinderen en dat is nou niet echt relaxt te noemen! Het kan overigens handig zijn om een draagbare koeltas mee te nemen om eten en drinken koel te houden.

Plan rustpauzes in

Langere reizen kunnen vermoeiend zijn voor kinderen, dus het is belangrijk om regelmatig rustpauzes in te plannen. Als je met de auto reist, stop dan om de paar uur om de kinderen te laten bewegen en spelen. Kies picknickplaatsen of parken uit, waar ze kunnen rennen en spelen. Als je met het vliegtuig reist, zorg dan voor voldoende entertainment aan boord, zoals boeken, kleurboeken en eventueel een tablet.

Houd rekening met het slaapschema

Kleine kinderen hebben vaak een strikt slaapschema en het is belangrijk om daar zo veel mogelijk rekening mee te houden tijdens het reizen. Probeer de dutjes en bedtijd consistent te houden, ook tijdens de vakantie. Als je kinderen gewend zijn aan een middagdutje, zorg er dan voor dat je terugkeert naar de accommodatie zodat ze kunnen rusten. Voldoende slaap is essentieel voor zowel kinderen als volwassenen en het kan de vakantie echt een stuk aangenamer maken.

Vermijd overvolle schema’s

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zoveel mogelijk bezienswaardigheden en activiteiten in je reisplanning op te nemen, is het belangrijk om overvolle schema’s te vermijden. Kies enkele hoogtepunten die geschikt zijn voor het hele gezin en laat ook zeker voldoende ruimte over voor spontane avonturen. Zorg tussendoor voor een aantal dagen waarop je niets specifieks plant, zodat je flexibel kunt zijn.

Kindvriendelijke restaurants

Het uitkiezen van de plekken waar jullie gaan eten tijdens de reis is belangrijk, vooral als je kinderen hebt met speciale dieetwensen. Zoek van tevoren naar kindvriendelijke restaurants of eetgelegenheden in de buurt van je accommodatie zodat je nooit lang onderweg hoeft te zijn (zeker op de heenreis handig als ze al een beetje trek beginnen te krijgen). Als je in een vakantiehuis verblijft, kun je overwegen om zelf te koken, zodat je meer controle hebt over wat je kinderen eten.

Heb jij nog tips om een vakantie met kinderen zo relaxt mogelijk te laten verlopen? Laat het ons zeker weten in de comments 🙂

Afbeelding: Pexels – Josh Willink 

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!