Hoe kijk jij terug op jouw bevalling(en)? Voor mij waren het absoluut twee totaal verschillende ervaringen. Bij mijn eerste bevalling werd ik ingeleid vanwege een te hoge bloeddruk. De bevalling was pijnlijk en duurde ruim 12 uur. Voor een eerste keer helemaal niet zo lang overigens! Mijn tweede bevalling begon heel anders; namelijk met langdurig gebroken vliezen. Maar liefst vier dagen liep ik rond met lekkend vruchtwater en de grote onzekerheid wanneer het nou eindelijk zou gaan beginnen. Een paar uur voordat ik ingeleid zou gaan worden, begon de bevalling gelukkig toch spontaan terwijl ik thuis lag te slapen. Zo snel als we konden sjeesden we naar het ziekenhuis en nog geen drie uur na de eerste wee lag baby nummer twee in mijn armen. Het genieten kon beginnen. Vaak ben je in eerste instantie nog niet zo toe aan drukte, maar als na een aantal weken jouw vriendinnen komen om hun net-bevallen vriendin in het zonnetje te zetten, dan heb je er ineens toch wel weer meer behoefte aan.

Rust en aandacht nodig

Of de bevalling nou snel ging, lang duurde, vaginaal was of met een keizersnede: het is altijd een zware en ingrijpende gebeurtenis. Het moederlichaam staat volledig op zijn kop en als klap op de vuurpijl heb je er een waanzinnige verantwoordelijkheid bij: een baby. Tel daar de fysieke ongemakken en de hormonale veranderingen bij op en je begrijpt goed waarom elke net-bevallen mama best even flink in het zonnetje gezet mag worden. Aan een borrel in haar favoriete kroeg moet jouw vriendin zeker nog niet denken, maar er zijn zo veel leuke manieren om haar even wat rust én aandacht te geven.

Overladen met cadeaus

Op de eerste plaats moet ze natuurlijk overladen worden met cadeaus. De één vindt het leuk om één groot cadeau te geven, de ander kiest liever voor een mand vol kleine presentjes. Zelf ben ik vooral van het grote cadeau en kijk daarbij het liefst naar iets waar het kindje voor langere tijd iets aan heeft, zoals een mooie kinderbadjas. Heerlijk warm voor na het badderen!

 
kidslabel

Gepersonaliseerd cadeau

Daarnaast vind ik gepersonaliseerde cadeautjes ook altijd leuk. Denk bijvoorbeeld aan een rugzak met naam. Super handig als het kleintje straks naar de opvang gaat en een paar jaar later naar school. Zo raakt hij zijn tasje nooit kwijt én kan hij trots laten zien dat zijn eigen naam erop staat. Als hij wat groter is natuurlijk 😉

Rustig laten douchen

Natuurlijk mag je de nieuwe moeder ook niet vergeten. Zij heeft immers net een mega-prestatie neergezet. Verwen haar met haar favoriete dagcrème, een zelfgebakken lasagne en een tegoedbon voor een avondje oppassen. Ben je echt haar allerbeste vriendin? Bied dan ook zeker aan om NU even op de baby te passen, zodat zij rustig kan douchen, haar haren wassen en tandenpoetsen. Trust me: dat heeft ze al dagen niet gedaan.

Vriendin in het zonnetje zetten

Tot slot overlaad je haar met complimenten. Luister naar haar beval-verhaal en vertel haar hoe goed ze het heeft gedaan. Kijk uitgebreid naar de kleine spruit en zeg dat hij de mooiste baby is die je ooit hebt gezien. Zo zet je jouw beste vriendin in het zonnetje!

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Eric Froehling via Unsplash