Laatst hoorde ik van een buurvrouw dat ze haar kinderen pas in bad doet als ze beginnen te stinken. “Soms is dat na drie dagen, maar soms pas na anderhalve week”, zei ze. Ik wist niet wat ik hoorde. Mijn dochters (4 en 6 jaar oud) gaan elke dag in bad. Ze spelen veel buiten, vegen zelf af na een toiletbezoek en rollen heel wat af in de zandbak. Ik was benieuwd: moet mijn kind elke dag in bad, is één keer per week ook prima of ligt de waarheid ergens daar tussenin? We zoeken het uit. 

Hoe vaak in bad per leeftijd

Hoe vaak je kind in bad moet is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de gevoeligheid van de huid, hoeveel je kinderen bewegen en waar ze mee spelen. We delen algemene richtlijnen die wat houvast kunnen geven.

Baby’s (0-12 maanden)

Baby’s hoeven niet elke dag in bad. Drie keer per week is meestal voldoende. Te vaak baden kan de gevoelige huid van een baby uitdrogen.

Peuters en kleuters (1-5 jaar)

Peuters en kleuters hoeven ook niet dagelijks in bad. Om de dag of een paar keer per week is vaak genoeg, tenzij ze erg vies zijn van spelen of zweten.

Oudere kinderen (6-12 jaar)

Oudere kinderen kunnen dagelijks in bad of onder de douche, vooral als ze actief zijn en sporten. In dit geval helpt dagelijks baden om zweet en vuil te verwijderen.

Tieners

Tieners moeten meestal dagelijks douchen, vooral vanwege hormonale veranderingen die zweet- en talgproductie kunnen verhogen.

Gezonde huid

Te vaak, te warm of met te veel zeep in bad gaan is niet goed voor de huid. Mocht jouw kind elke dag in bad (of onder de douche) gaan, maak het water dan niet te warm en gebruik een milde zeep. Vaker dan één keer per dag in bad of onder de douche is ook niet aan te raden. Is je kind toch vies? Gebruik dan een schoon washandje met water om het gezicht, de oksels, de schaamstreek en tussen de billen ( in deze volgorde) schoon te maken.

Mijn kind wil niet in bad

Niet elk kind vindt het een feestje om in bad te gaan. Je kunt dan proberen het badderen tot een minimum te beperken. Maak het badderen daarnaast zo leuk en gezellig mogelijk. Laat je kind zelf badspeeltjes, bruisballen of zeep uitkiezen. En wist je dat er zelfs lichtgevend speelgoed voor in bad bestaat? Zeker weten dat jouw kindje dan zin heeft om in bad te gaan!

Niet vaak genoeg in bad gaan: wat kan er gebeuren?

Waarom is het nou zo belangrijk dat je kind voldoende in bad gaat? We leggen het uit!

Ophoping van vuil en zweet

Dit kan leiden tot een onaangename lichaamsgeur. Vooral bij oudere kinderen en tieners kan dit sociaal ongemakkelijk zijn.

Huidproblemen

Een ophoping van vuil, olie en dode huidcellen kan leiden tot huidirritaties, zoals jeuk, uitslag, of acne. Bij jonge kinderen kan het gebruik van luiers zonder regelmatige reiniging leiden tot luieruitslag.

Infecties

Een slechte hygiëne kan het risico op bacteriële of schimmelinfecties verhogen. Dit kan variëren van oppervlakkige huidinfecties tot ernstigere problemen zoals impetigo (krentenbaard) of voetschimmel.

Haarproblemen

Als het haar niet regelmatig wordt gewassen, kan het vettig en onverzorgd worden. Dit kan ook leiden tot roos en andere hoofdhuidproblemen.

Hoe doe jij het?

Wij geloven dat jij als moeder het best kunt inschatten wat goed is voor jouw kindje. We zijn heel benieuwd hoe jij het doet en waarom. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+