Douchen met je baby, het klinkt misschien een beetje spannend, zeker als het nog een echte newborn betreft. Zo’n klein en glibberig lijfje vasthouden vergt wel wat oefening. Gelukkig komt het uiteindelijk allemaal goed en is het sowieso altijd een goed idee om de eerste paar keer iemand in de buurt te hebben. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die belangrijk zijn. Douchen met je baby: onze tips!

Safety first: check altijd de temperatuur

Het is belangrijk dat het water altijd de juiste temperatuur is wanneer je met je baby doucht. Zorg ervoor dat het water niet te heet is om verbranden te voorkomen! Experts raden aan om de watertemperatuur tussen de 37 en 38 graden Celsius te houden. Gebruik eventueel een badthermometer om de temperatuur te controleren en pas deze indien nodig aan.

Antislipmatten in de badkamer

Wat ook belangrijk is, vooral in een natte omgeving zoals de badkamer, is dat je er niet kunt uitglijden. Schaf antislipmatten aan om uitglijden te voorkomen. Plaats ze in de douche en op de vloer van de badkamer om een stabiele en veilige ondergrond te hebben, ook als je natte voeten hebt.

Baby shower glove: betere grip op je baby

Om veilig te kunnen douchen met je baby is er de Baby Shower Glove™.  Geen glibberig lijfje wat lastig vast te houden is, maar een comfortabel stroef oppervlak waar je kindje veilig op kan rusten.  Zo wordt het douchen en ontspannende bezigheid voor jullie beiden.

Timing is key

Timing is alles als het gaat om douchen met je baby. Kies een moment waarop zowel jij als je kindje helemaal ontspannen zijn. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om ’s ochtends te douchen, terwijl anderen de voorkeur geven aan de avond. Ontdek naarmate de tijd verstrijkt wat het beste bij jullie past. Er zijn geen vaste regels waar je je aan ‘moet’ houden. Volg echter wel een vaste routine als het aankomt op het douchen met je baby. Consistentie helpt bij het opbouwen van vertrouwen en maakt wat er staat te gebeuren uiteindelijk voorspelbaar voor je baby.

Gebruik speciale babyproducten

Kies voor zachte en hypoallergene babyshampoo en zeep om de gevoelige huid van je kleintje te beschermen. Vermijd producten met sterke geuren of irriterende stoffen. De huid van jouw kleintje is nog helemaal niets gewenst en het zou vervelend zijn als hij of zij uitslag (en jeuk) krijgt door gebruik van verkeerde producten. Je kunt jezelf natuurlijk wel inzepen met iets anders, maar doe dit liever als je even alleen onder de douche staat.

Lang douchen niet aan te raden

Hoewel douchen met je baby een mooie manier is om quality time door te brengen, is het belangrijk om de duur in de gaten te houden. Waar je zelf misschien het liefste uren onder de douche blijft staan, is dit voor de kleine niet aan te raden. Een babyhuid is gevoelig en langdurig blootstellen aan water kan uitdroging veroorzaken. Houd de douche dus kort maar liefdevol. Je kunt altijd aan je partner vragen om de baby uiteindelijk aan te pakken en af te drogen zodat jij nog eventjes alleen van het warme water kunt genieten.

Droog je kindje goed af!

Na de douche is het van groot belang om je baby voorzichtig en grondig af te drogen. Zorg ervoor dat alle plooien en kuiltjes goed droog zijn om huidirritaties te voorkomen. Gebruik een zachte handdoek (of een hydrofiele luier) en besteed extra aandacht aan het afdrogen van de nek, oksels en luiergebied. Zeker in de plooien ontstaan nog wel eens smetplekjes omdat men dit over het hoofd ziet. Besteed hier dus altijd extra aandacht aan!

Afbeelding: Marcin Jozwiak on Unsplash