Als ouder is er niets hartverscheurender dan je kind keer op keer ziek zien worden. Het lijkt alsof ze elke verkoudheid oppikken, dan weer de vijfde ziekte krijgen en altijd de eerste zijn om de nieuwste griepvariant te vangen. Hoewel ziek zijn een natuurlijk deel is van opgroeien, zijn er stappen die je kunt nemen om de gezondheid van je kind te ondersteunen en hun weerstand te versterken. Hier zijn enkele tips om je kind gezonder te houden. Mijn kind is heel vaak ziek: wat kan ik doen?

Voeding

Zorg ervoor dat je kind een uitgebalanceerd dieet krijgt met veel groenten, fruit en volle granen. Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële vitaminen en mineralen die het immuunsysteem versterken. Zeker als je kind is heel vaak ziek is, is het de moeite waard dit te proberen.

Voldoende slaap

Zorg ervoor dat je kind voldoende slaap krijgt. Een goede nachtrust is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Stel een consistente bedtijd in en zorg voor een rustige slaapomgeving. Ook voor jouw weerstand is dat beter haha, want een ziek kind kan jou ook slapeloze nachten bezorgen. Blijf zelf vooral ook fit!

Handhygiëne

Leer je kinderen hoe ze hun handen goed moeten wassen om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Moedig hen aan om dit regelmatig te doen, vooral voor het eten en na gebruik van het toilet. Een van de positieve neveneffecten van de corona pandemie is wel geweest dat we nu collectief weten hoe we handen moeten wassen :-).

Lichaamsbeweging

Moedig actieve speeltijd aan. Regelmatige lichaamsbeweging kan de immuniteit van je kind verbeteren en hen helpen gezond te blijven. Hoe leuk is het om zelf ook mee te bewegen. Ga lekker fietsen, wandelen of rennen met je kind. Maar wat dacht je van ouderwetse spelletjes als tikkertje en verstoppertje. Speel lekker mee!

Vaccinaties

Zorg ervoor dat je kind up-to-date is met hun vaccinaties volgens het aanbevolen schema van je arts. Vaccinaties helpen ernstige ziekten te voorkomen. We hebben het dan niet alleen over de corona vaccintaties, maar ook over BMR, DKTP etc. Natuurlijke kan het van je persoonlijke omstandigheden of gedachten afhangen of je dat echt wilt laten doen. Maar wij zijn er voorstander van op basis van de huidige medische inzichten en onderzoeken.

Stressmanagement

Kinderen ervaren ook stress, zij het op een andere manier dan volwassenen. Help je kinderen stress te begrijpen en leer ze gezonde manieren om ermee om te gaan, zoals praten over hun gevoelens of ontspanningsoefeningen. Een mama in control? Dat kan natuurlijk echt niet altijd, maar door te praten over wat je bezighoudt en hoe je ermee omgaat, kan helpen om je kind zich beter te laten voelen. Hier hebben ze ook zeker op latere leeftijd veel aan.

Regelmatige controles

Breng je kind regelmatig naar de kinderarts voor gezondheidscontroles en screenings. Vroegtijdige detectie kan helpen bij het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen. Natuurlijk moeten we ze niet als hypochonders opvoeden door voor ieder wissewasje in de stress te schieten, maar overleg in geval van twijfel altijd met de huisarts. Die is er voor jullie. En liever wat te vaak gebeld, dan te laat.

Sociale interactie

Moedig sociale interactie aan, maar leer je kinderen ook goede hygiënegewoonten, zoals het delen van persoonlijke spullen vermijden als ze weten dat ze ziek zijn. Ook in dat opzicht hebben we veel van de corona pandemie geleerd :-).

Vertellen over goede gewoontes

Leer je kinderen over gezonde gewoonten en waarom ze belangrijk zijn. Ze zullen meer gemotiveerd zijn om gezond te blijven als ze begrijpen waarom het nodig is. Natuurlijk hoef je zelf geen heilige te zijn en een beetje genieten van het leven mag ook, maar geef vooral zelf het goede voorbeeld. Dat doet echt volgen :-).

Geduld en liefde

Bied je kinderen liefdevolle ondersteuning en begrip wanneer ze ziek zijn. Zorg dat ze weten dat je er voor hen bent, ongeacht hoe vaak ze ziek worden. Zelf denk ik met enorme weemoed terug aan de dagen dat ik als kind ziek was. Mijn moeder was er dan altijd voor me. Ik voelde me een prinsesje dat op de bank lag met een dekentje. De lekkere dingen die mijn moeder me toen bracht staan nu nog steeds in mijn geheugen gegrift. Van mijn eigen kinderen hoor ik dat dat net zo is nu ze volwassen zijn. Een dagje bij mama thuis op de bank …

Naar een arts

Onthoud dat het normaal is dat kinderen af en toe ziek worden, vooral als ze naar school gaan en in contact komen met andere kinderen. Het belangrijkste is om gezonde gewoonten te bevorderen en je kind de tools te geven om hun gezondheid te beschermen. Als je je zorgen maakt over de frequentie of ernst van de ziekten van je kind, aarzel dan niet om met een arts te overleggen. Samen kunnen jullie de juiste stappen nemen om de gezondheid van je kind te verbeteren en hun immuunsysteem te versterken.

Kind is heel vaak ziek

Het kan ontmoedigend zijn als je kind heel vaak ziek is, maar onthoud dat dit deel uitmaakt van hun ontwikkeling. Geef ze genoeg genegenheid en aandacht. En vergeet niet dat een gezonde levensstijl en preventie maatregelen essentieel zijn om hun weerstand op te bouwen en te helpen gedijen, ondanks de frequente uitdagingen van ziektekiemen. Maar in geval van twijfel, is schreef dat al eerder, trek aan de bel bij je huisarts. Doen!

Heb jij nog tips voor als je kind vaak ziek is? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk en wie weet help je andere vaders en moeders hier enorm mee.

Bovenste afbeelding: Unsplash+