’s Nachts, als het donker was, veranderde het stapeltje kleren dat ik op mijn bureautje had gelegd in een doodeng monster. Eentje die op me bleef jagen. Gelukkig was mijn vader een uitstekend jager en ving hij het monster. Hoe stel je kinderen gerust als hun fantasie een loopje met ze neemt? “Mam! Er ligt een monster onder mijn bed!” Lees de tips!

Als ik met mijn twee zoontjes naar de wolken kijk ziet de een draken, vogels en gezichten en de ander ziet een gewoon een wolk. Met monsters onder het bed werkt dat net zo. Het ene kind heeft nergens last van, de ander ligt te rillen op bed. Het heeft te maken met de fantasie van kinderen. Kinderen met een grote fantasie gaan maar door met het verzinnen van verhalen en dan kunnen monsters almaar groter en bozer worden. Hoe stel je kinderen die bang zijn gerust?

Ruim de slaapkamer op

Stapeltjes kleding en speelgoed kunnen voor sommige kinderen ’s nachts veranderen in een monster. De contouren zijn in het donker heel anders dan overdag. Zet de kamer van je kind ook niet te vol met spullen want monsters verstoppen zich graag achter kastjes en stoelen. Een opgeruimde kamer is minder stressvol.

Laat een lampje aan

In het donker kan er van alles afkomen op je kindje. Als je het licht uitdoet, is het opeens donker en alles stil en kunnen kinderen denken dat de monsters weer de kamer insluipen. Los dit eenvoudig op door een leeslampje bij het bed van je kind te zetten en zet een zaklamp neer. Daarmee kan je kind zelf even onder het bed of onder zijn kussen checken of er gespuis zit. Ook kun je een klein lichtje in het stopcontact steken zodat het niet pikdonker is.

Klets nog even gezellig op bed

Zorg ervoor dat je kind geen spannende televisie meer kijkt of spelletjes speelt. In plaats daarvan kun je beter je kind een leuk verhaal voorlezen of een praatje maken over de dag die is geweest. Als een kind vrolijk en ontspannen naar bed gaat, slaapt het beter.

“Er ligt een monster onder mijn bed!” Wegjagen of niet?

Natuurlijk kun je samen met je kindje het monster wegjagen, maar bedenk je dan wel dat je dan eigenlijk zegt dat monsters bestaan. Dat is een afweging die je zelf moet maken. Kies je ervoor om je kind gerust te stellen en te zeggen dat monsters niet bestaan, of ga je samen op jacht?

Tot een jaar of vijf

Wat je ook kiest, het is beiden goed. Waar het om gaat is dat je je kindje kan geruststellen. Dat het genoeg en rustige slaap krijgt en ’s ochtends uitgerust wakker wordt. Als dat is doordat je samen op jacht gaat of omdat je vertelt dat monsters alleen maar in fantasie verhalen bestaan maakt dan niet zoveel uit. Bedenk je dat de angst voor monsters meestal zo rond het vijfde levensjaar van een kind overgaat. Op die leeftijd kunnen begrijpen dat monsters niet echt bestaan.

Foto door Ksenia Chernaya via Pexels