Tijdens mijn tweede zwangerschap sportte ik elke week met een clubje zwangere vrouwen. Al kletsend liepen we samen het hele Vondelpark door. Hartstikke gezond, maar vooral heel gezellig. Haha! ‘Zijn de kaakspieren weer lekker getraind?’, riep een voorbijganger ooit naar ons. Wetende dat hij gelijk had, konden we niet anders dan heel hard lachen en allemaal ‘ja!’ roepen. We praatten over vanalles. Over hoe onze mannen met onze hormonale uitbarstingen omgingen en hoe we het met ons werk gingen doen als we waren bevallen. Een ander veelbesproken onderwerp was de woonsituatie. De meeste dames hadden in hun Amsterdamse postzegelappartement niet voldoende ruimte voor de gezinsuitbreiding. Tijd om te gaan verbouwen of verhuizen. Maar hoe maak je de keuze?

Verbouwen of verhuizen

Wij hebben destijds gekozen om te verhuizen. De rente was laag en we wilden graag de stad uit. In Bussum kon je destijds een stuk voordeliger wonen en wij zijn toen die kant opgegaan. Voor ons was verhuizen op dat moment de beste oplossing en tot op de dag van vandaag ben ik blij dat we hiervoor hebben gekozen. In dit artikel zetten we de afwegingen voor je op een rij.

Verbouwen

Verbouwen is in deze tijd een goede optie. De huizenprijzen zijn hoog en ook de rentes stijgen flink. Een nieuw huis kopen is hierdoor niet altijd mogelijk en verbouwen kan dan een fijne oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel, waardoor de zolder gebruikt kan worden als slaapkamer. Een nieuw vloertje en een fris laagje verf doen wonderen. Heerlijk los in de woonwinkel en binnen no-time heb je er een goede nieuwe slaapruimte bij. Verbouwen geeft altijd wat stress, maar ook bij verhuizen heb je hier gegarandeerd last van.

Verhuizen

Verhuizen is spannend en leuk. Zeker als je er qua woonoppervlak op vooruitgaat! Wel kan het zo zijn dat je in je nieuwe huis ook moet verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer. Als jij het leuk vindt om naar de keukenzaak en badkamer-boer te gaan, dan is dat natuurlijk geen probleem. Wil je liever zo je nieuwe huis in kunnen? Zoek dan naar een (vaak duurder) instapklaar huis.

Belangrijk

Stel jezelf altijd de vraag wat jullie op de lange termijn nodig denken te hebben en of jullie bereid zijn in de toekomst nogmaals te verbouwen of verhuizen. Stel: jullie zijn nu met z’n tweeën en wonen in een klein appartement. Er is een kindje op komst en jullie willen jullie slaapkamer splitsen, zodat er twee kleine kamers ontstaan. Dit is een prima optie als jullie het bij een kindje willen houden, maar weer minder handig als jullie binnen twee jaar een tweede hopen te verwelkomen. In dat geval kan het slimmer zijn direct naar een wat groter huis te verhuizen. Houd hier zeker rekening mee!

Praat mee

Wat zou jij liever willen: verbouwen of verhuizen? Ik ben erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Foto door cottonbro studio via Pexels. 

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!