Ik ben moeder van twee jongens en dat is kledingtechnisch heel relaxed. Want jongens doen niet zo moeilijk over hun kleding, tenminste die van mij niet. Een vriendin van mij met meisjes heeft het lastiger. Haar dochtertjes willen zelf bepalen wat ze aantrekken. En dat beslissen de dametjes ’s ochtends als het al zo’n race tegen de klok is. Had ik geen last van. Kind zelf kleding laten uitkiezen of klaarleggen? We geven hieronder een aantal tips.

Geen stress in de ochtend

Wat doe je: kind zelf kleding laten uitzoeken of leg je ’s avonds als ze naar bed gaan alvast een stapeltje kleren voor de volgende dag klaar? Daar valt wat voor te zeggen. Als je de outfitjes voor de volgende dag klaarlegt, vermijd je eindeloze discussies in de ochtend. Als je zelf wat gevoelig bent over de outfit van je kind, is het fijner als je zelf bepaalt wat ze aantrekken zodat je er zeker bent dat je  kinderen stijlvol naar school gaan. Wat ook helpt is dat je een stressfactor in de ochtend weghaalt als jij bepaalt wat je kinderen dragen. Kinderen hebben vaak keuzestress en willen dan weer die broek en dan toch weer liever dat rokje aan. Die twijfel kan best even duren en vaak heb je je tijd hard nodig om ervoor te zorgen dat school op tijd wordt gehaald.

Kind zelf kleding laten uitzoeken

Maar waarom zou je de controle over de kleren die je kind aantrekt willen houden? Waarom zou je niet het kind zelf kleding laten uitzoeken? Als kinderen hun outfitje zelf uit de kast pakken, leren ze zelfstandig keuzes maken. Ze hebben de bevestiging van in dit geval een ouder niet nodig, om te beslissen wat ze die dag aantrekken. Daarnaast kunnen ze door zelf kledingstukken te combineren een eigen stijl ontwikkelen. Misschien niet helemaal jouw stijl, maar wel een unieke, namelijk die van je kind. Je ziet dat vaak bij creatieve kinderen, die vinden het leuk zich te onderscheiden met kleren.

Een rokje als het tien graden vriest

Houd er wel rekening mee dat kinderen die het lekker zelf willen doen, een outfit kiezen die niet geschikt is voor de dag. Een rokje dragen terwijl het tien graden vriest, is misschien niet zo’n goed idee terwijl de kans tamelijk groot is als je je kind zelf kleding laat uitzoeken. Hoe krijg je dan het rokje uit en een warme broek aan? En kind zelf kleding laten uitzoeken kan soms voor hilarische toestanden zorgen. Want kinderen kunnen super creatief zijn, helemaal met kleuren. Het kan dus zo maar zijn dat je dochter in een uiterst opvallende outfit aan de ontbijttafel verschijnt.

Positief zelfbeeld

Wel is het zo dat kinderen die zelf hun kleding mogen kiezen, veel sneller klaar zijn met aankleden. Ze kunnen immers niet wachten tot ze hun kleren aan mogen. Bovendien is het goed voor het zelfvertrouwen van een kind als ouders het vertrouwen geven dat wat ze dragen in orde is, ook al zou het niet hun keuze zijn. Kinderen voelen zich goed en zelfverzekerd in de kleren die ze dragen. Het zorgt voor een positief zelfbeeld en dat is waardevol voor als ze ouder worden. De eigen stijl die ze ontwikkelen als kind, kunnen ze later gewoon doorzetten. Wel zo leuk toch? Ook leren ze beslissingen nemen want: wat trek je aan, welke kleuren combineer je en welke patronen vind je bij elkaar passen en welke niet?

Wat is beter?

De hamvraag is natuurlijk: wat is nou beter? Het kind zelf kleding laten uitkiezen of gewoon ’s avonds zelf al klaarleggen? De outfit vast uitzoeken en neerleggen voor de volgende dag is handig op een drukke ochtend bijvoorbeeld als iedereen op tijd de deur uit moet. Je kent het wel: jij moet om half negen op de zaak zijn, je partner zit al om half acht in de auto en de kinderen moeten om acht uur op school zijn. Een goede voorbereiding op de avond ervoor is dan best handig. Niet alleen wat kleding betreft, maar ook het vast neerzetten van tassen en misschien zelfs al het vullen van de broodtrommels.

Jongen in een tutu

Het zoontje van een vriendin van mij draagt graag tutu’s. Mijn vriendin vindt dat geen enkel probleem en laat hem gerust in een tule rok naar school gaan omdat ze vindt dat hij moet kunnen zijn wie hij is en kleren aan moet trekken zoals hij dat wil. Sommige kinderen uit de klas reageren daar heel naar op en pesten het zoontje van mijn vriendin. Door haar kind weerbaar te maken, is hij opgewassen tegen de pestkoppen en vindt hij bijval van kinderen die hem gewoon accepteren zoals hij is.

Kind zelf kleding laten uitkiezen

Dus het kind zelf kleding uit laten zoeken of klaarleggen, hangt helemaal af van wat je kind aankan en wat je zelf ook prettig vindt. Zoek naar een ochtendritueel waar iedereen blij van wordt en die het minste stress oplevert. Want niets is zo vervelend de dag stressvol te beginnen toch!

Hoe ga jij hier als moeder mee om? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk en wie weet help jij andere moeders ook met jouw advies :-).

Foto door August de Richelieu via Pexels