In de klas kan het soms een uitdaging zijn om kinderen met ADHD te ondersteunen en te helpen bij hun leerproces. ADHD is een neurologische stoornis die van invloed kan zijn op de aandacht, het gedrag en het vermogen om te leren. Er zijn echter verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het creëren van een omgeving die gunstig is voor kinderen met ADHD. Kind met ADHD? Deze hulpmiddelen zijn er voor in de klas.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands ook wel bekend als aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Mensen met ADHD hebben vaak moeite met het focussen van hun aandacht, het plannen en uitvoeren van taken en het beheersen van impulsen. Ze kunnen daarnaast ook overmatig beweeglijk zijn, moeite hebben met stilzitten en impulsief gedrag vertonen. Dit alles kan leiden tot problemen op school, op het werk en in relaties met anderen.

ADHD komt voor bij ongeveer 3-5% van de kinderen en bij ongeveer 2-3% van de volwassenen. Het is een aandoening die vaak al in de kindertijd wordt vastgesteld, maar het komt ook voor dat dit pas op latere leeftijd wordt gediagnosticeerd. De oorzaak van ADHD is niet volledig bekend, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische en omgevingsfactoren.

Hoewel ADHD (nog) niet genezen kan worden, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van het functioneren. Deze behandelingen kunnen variëren van medicatie, tot therapie en gedragstraining. Het is belangrijk om de behandeling te laten aansluiten op de individuele behoeften van de persoon met ADHD. Niemand is tenslotte hetzelfde.

Een rustige werkplek

Een van de meest voorkomende symptomen van ADHD is moeite hebben met concentreren. Kinderen met ADHD kunnen snel worden afgeleid door omgevingsgeluiden, bewegende objecten en andere prikkels. Een rustige werkplek kan daarom een ​​erg belangrijk hulpmiddel zijn. Dit kan bijvoorbeeld in een hoekje van de klas zijn, of zelfs in een aparte ruimte waar ze kunnen werken zonder te worden afgeleid.

Minder stress door hulpmiddelen

Fysieke hulpmiddelen zoals zitkussens en oorkappen, kunnen kinderen met ADHD helpen bij het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Ook kauwsieraden zorgen voor minder stress. Door ergens op te kauwen kun je je focus namelijk beter behouden en daarnaast zal de stress in je lijf afnemen. Er zijn verschillende soorten sieraden zoals bijvoorbeeld een bijtketting, bijtarmband of een potlood met een bijtgedeelte bovenaan. Ook ergens aan friemelen kan helpen om de concentratie te verhogen. Men heeft hiervoor speciaal friemelspeelgoed ontwikkeld.

Organisatorische hulpmiddelen

Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben om hun werk en taken georganiseerd te houden. Het gebruik van organisatorische hulpmiddelen zoals planners, agenda’s en checklists kan daarom erg nuttig zijn. Deze hulpmiddelen kunnen kinderen helpen bij het plannen van hun taken, het stellen van doelen en het bijhouden van hun voortgang. Daarnaast kan een dagelijkse routinekaart worden gebruikt om alles voor het kind goed op een rijtje te zetten. Structuur geeft doorgaans een hoop rust.

Positieve feedback en beloningen

Het geven van positieve feedback en beloningen kan ook een effectief hulpmiddel zijn voor kinderen met ADHD. De feedback kan het zelfvertrouwen van het kind vergroten en hem/haar motiveren om op deze manier door te gaan. De inzet van beloningen kan ook helpen bij het stimuleren van gewenst gedrag. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het kind een speciale taak krijgt als het de opdrachten op tijd en op een goede manier afrondt.

Heb jij een kind met ADHD? Hoe pakken jullie het aan? En op school?

Afbeelding: RODNAE Productions – Pexels

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!