Op de basisschool van de kinderen van Jolie wordt in principe niet gesnoept. Daar kan ze zich nog wel bij neerleggen. Maar niet bij de reacties van vriendinnen en familie die haar bekritiseren omdat ze haar kinderen af en toe wel snoep of een zakje chips geeft. Zij heeft haar redenen om dit namelijk wél gewoon te doen….

Soms wel snoep en chipjes

Natuurlijk weet Jolie dat snoepen niet gezond is en dat je beter een appel dan een zak gummibeertjes kunt eten. “Maar ik vind het een geen probleem om mijn kinderen zo nu en dan lekker te laten snoepen. Ik snap dat school niet wil dat kinderen snoepen. Het zou ook best een beetje zielig zijn als mijn kinderen snoep of koek meekrijgen naar school terwijl andere kinderen dat van hun ouders niet mogen hebben. Dat wil ik niet. Maar als mijn zoontjes uit school komen, krijgen ze altijd een bordje fruit en wat lekkers erbij. En ja, dat is soms snoep of wat chipjes.”

Krijsende kinderen in de supermarkt

Het valt haar op, dat haar kinderen eigenlijk nooit zeuren om snoep. Taferelen in de supermarkt met een krijsend kind dat op de grond blijft liggen en pas meegaat als-ie die zak chips mag kopen, kent Jolie dan ook niet. “Mijn zoontjes zeuren nooit om snoep en ik denk dat dat komt omdat ik ze het geef. En niet als beloning voor iets, maar gewoon met mate.” Vriendjes die mee naar huis komen en thuis strak worden gehouden als het om snoep gaat, vinden het altijd fijn bij Jolie. Want ook zij krijgen een bordje met allerlei lekkere dingen.

Water en fruit

“Maar weet je wat het gevolg is, dat diezelfde vriendjes als ze bij mij zijn me de hele tijd aan mijn hoofd zeuren om wat lekkers. “Mama van Mees, mogen we een koekje?” ja natuurlijk mag dat, maar niet de hele tijd. Ik vind dat zo naar als kinderen zo zeuren en ik heb mijn kinderen geleerd dat ze soms van lekkere dingen mogen genieten. Daardoor leren ze hun grenzen kennen. Om snoep of chips schooiende kinderen vind ik gewoon niet leuk. Mijn zoontjes vertellen ook vaak als ze bij vriendjes hebben gespeeld dat ze uit school water, fruit of van die ongezouten nootjes kregen. Ja, dat vinden kinderen toch helemaal niet lekker?”

ADHD door suiker?

Jolie loopt regelmatig tegen onbegrip aan. “Mijn schoonzus bijvoorbeeld vindt het belachelijk dat ik mijn kinderen wel snoep geef. Hebben ze helemaal niet nodig, vindt ze, en het zorgt ervoor dat je dikke, luie kinderen krijgt als je ze regelmatig snoep en chips geeft. Want zo zegt mijn schoonzus, het lichaam van een kind slaat al dat vet ook gewoon op en later als ze ouder worden, krijgen ze daar last van. De kinderen van mijn schoonzus snoepen nooit en ik moet je eerlijk zeggen: ik vind het ook helemaal geen leuke kinderen. Ze zijn altijd zo bleek. Een suikershotje zal ze goeddoen, denk ik dan haha.”

Ze wil geen dikke kinderen

De reden dat de schoonzus van Jolie haar kinderen geen snoep wil geven, zijn uiteenlopend. Ze wil bijvoorbeeld niet dat haar kinderen dik worden. Een andere belangrijke reden om haar kinderen geen snoep te geven is hun gezondheid. Zij beweert dat kinderen druk worden van teveel suiker en dat ze daardoor ADHD kunnen krijgen. Ik geloof daar helemaal niks van. Dat is toch ook helemaal niet wetenschappelijk bewezen, hoe kan ze dat nou zeggen? Daar kan ik echt helemaal niets mee hoor, ik geef mijn kinderen dus wel snoep.”

Chips in zijn rugzak

Nee Jolie ziet het keer op keer: kinderen die thuis nooit iets lekker krijgen, gaan helemaal los als ze de kans krijgen. De limit was een vriendje van haar jongste zoon. “Hij kwam bij ons spelen en vroeg, nadat hij al een koekje en fruit had gekregen, om chips. Ik zei dat ik dat niet in huis had, zijn moeder had mij namelijk met klem verzocht haar kind geen chips te geven. Hoewel ik dat raar vond, hield ik me aan die afspraak. Wat denk je wat? Toen dat jongetje naar huis ging had hij stiekem uit de la een paar handjes chips gepakt en in zijn rugzak verstopt. Allemaal kruimels in zijn tas. Die moeder boos met als gevolg dat hij niet meer bij ons mag spelen. Ik begrijp het geloof ik allemaal niet meer hoor.”

Ze zijn maar een keer jarig hoor

De kinderverjaardagen zijn een stuk minder leuk als de schoonzus van Jolie komt. “De hele tijd houdt ze in de gaten of haar kinderen niet te veel naar binnen proppen. En ja, op een kinderverjaardag mogen mijn kinderen losgaan. Ze zijn tenslotte maar een keer in het jaar jarig. Toch vind ik het lastig als mijn schoonzus er is, en ook sommige vriendinnen die ook een streng snoepbeleid hanteren, er zijn. Ik heb dan steeds het gevoel dat ik me moet verantwoorden waarom mijn kinderen wel mogen snoepen.”

Hoe ga jij om met snoepende kinderen? Vind je dat je kind heus wel snoep en chips mag? Of vind je het belangrijk dat je kind zo lang mogelijk alleen verantwoorde tussendoortjes eet? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels