Toen een van mijn beste vriendinnen haar man in hun bed betrapte met een andere vrouw, was een scheiding onvermijdelijk. Ze kon er niet mee leven dat de man die ze vertrouwde haar bedroog. ‘Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger’ was haar mening. Het moeilijkste vraagstuk dat ze had was: Hoe vertel ik mijn kinderen dat we gaan scheiden?

Kinderen zijn altijd de dupe van een scheiding. Zij vragen er niet er om en zitten er al helemaal niet op te wachten. Ze willen dat hun papa en mama bij elkaar blijven. Iedere ouder die ooit is gescheiden en het de kinderen heeft verteld, vergeet dat gesprek van zijn leven niet. “Die verslagen koppies, die dikke tranen, die woede… het gaat wel over, maar dat heeft tijd nodig,” vertelde mijn vriendin. Zij vertelde het haar dochters samen met haar ex, hoewel ze hem wel wat kon aandoen. Toch heeft ze hem nooit zwart gemaakt bij haar dochters. “Zij weten het ware verhaal niet en als ze ouder zijn, vertel ik het ze misschien. Het doet er niet toe en het verandert niks.”

Hoe vertel ik het mijn kinderen?

Een op de zes kinderen maakt een scheiding mee. Dat is best veel en betekent dat veel echtparen uit elkaar gaan. “Toen ik hem in bed zag met een ander, gebeurde er van alles met me. Ik was verbaasd, woedend, verdrietig en dacht: “hoe vertel ik mijn kinderen dat we gaan scheiden?’ Want gek genoeg was dat een van de eerste dingen die ik dacht. Met een man die mij bedroog met een ander wilde ik niet meer samenleven.” Na het eten vertelde ze haar dochters dat ze ging scheiden van hun papa en dat hij tijdelijk ergens anders ging wonen. “Nee, dat was niet tijdelijk, maar ik vond het beter dat te zeggen.”

Wees eerlijk!

Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het heeft met verschillende factoren te maken. Hoe oud zijn je kinderen? Wat kunnen ze aan? Wat wil je ze meegeven? Toch zijn er wel wat tips.

Wacht niet met vertellen

Als je hebt besloten niet verder met elkaar te gaan, vertel het je kinderen dan zo snel mogelijk. Kinderen zijn niet gek en voelen vaak haarfijn aan als iets niet goed zit. Vertel het daarnaast ook meteen op school. Het is fijn als de leerkrachten/docenten van de kinderen op de hoogte zijn van hetgeen wat thuis speelt.

Zet je schrap

De boodschap ‘Wij gaan scheiden’ zal inslaan als een bom. Wees daarop voorbereid. Allerlei emoties komen los en kinderen hebben de tijd nodig het te verwerken.

Vertel het met zijn tweeën

Het is belangrijk dat beide ouders bij het gesprek zijn. Probeer rustig te blijven en laat de boodschap zijn dat jullie samen hebben besloten uit elkaar te gaan. Zeg niet dat jullie niet meer van elkaar houden, dat zou betekenen dat ‘houden van’ iets is wat kan verdwijnen. Beter is te zeggen dat jullie niet meer verliefd zijn.

Niet hun schuld

Tenslotte is het belangrijk te benadrukken dat kinderen er niets aan kunnen doen dat jullie gaan scheiden. Kinderen zijn geneigd te denken dat het door hen komt. Benadruk daarom tijdens het gesprek dat de scheiding absoluut niet de schuld van de kinderen is. Leg uit dat zij er niets aan kunnen doen en blijf dat zeggen.

Als je open en eerlijk naar je kinderen bent is dat altijd goed. Zadel ze niet op met je problemen en probeer je ex-partner niet zwart te maken. En onthoud: uiteindelijk gaan de scherpe kantjes er vanaf.

Afbeelding: engin akyurt on Unsplash