De zomervakantie zit vaak vol met ontspanning, avontuur en ongestructureerde dagen voor zowel kinderen als ouders. Maar wanneer de vakantie op zijn einde loopt, is het van belang om iedereen weer klaar te stomen voor als de school weer begint. Maar hoe krijg je de kinderen na de vakantie weer in het gareel (terwijl jezelf dat nog helemaal niet bent)?

Begrip en flexibiliteit is nodig

Bij het terugkeren naar de schoolroutine is het belangrijk om mild te zijn, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Begrijp dat het aanpassen aan een strak schema na een periode van vrije tijd wat tijd kan vergen. Wees geduldig met jezelf en met je kinderen terwijl iedereen weer zijn draai vindt. Een begripvolle houding creëert een positieve sfeer die de overgang vergemakkelijkt. Hoewel het herstellen van een gestructureerde routine belangrijk is, is het ook essentieel om flexibel te blijven. Er zullen dagen zijn waarop dingen niet volgens plan verlopen, en dat is helemaal oké. Leer jezelf en je kinderen aanpassingsvermogen en veerkracht, zodat jullie samen de uitdagingen in het dagelijks leven kunnen aangaan.

Geleidelijke overgangsperiode

Een abrupte overgang van vakantievrijheid naar strakke schooltijden is voor iedereen lastig. Probeer een geleidelijke overgang te creëren om zowel jezelf als je kinderen voor te bereiden op het nieuwe schema. Een paar dagen voor het aangaan van de school kun je beginnen met het vroeger naar bed gaan en het weer opzetten van een vaste ochtendroutine. Dit helpt om het lichaam en de geest langzaam aan te passen aan de veranderingen.

Maak een visueel schema voor de kinderen

Een visueel schema kan wonderen doen om kinderen te helpen wennen aan een gestructureerde routine. Dit kan een kalender of papieren planner zijn waarop je de schooltijden, buitenschoolse activiteiten, huiswerk en vrije tijd aangeeft. Laat je kinderen actief deelnemen aan het maken van het schema en moedig ze aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun dagelijkse activiteiten.

Spelenderwijs leren is key

Na een periode van ontspanning kan de gedachte aan schoolwerk een zucht van weerstand veroorzaken bij kinderen. Om ze weer enthousiast te maken over leren, kun je educatieve activiteiten op een speelse manier integreren. Bijvoorbeeld, tijdens het koken kun je samen met je kinderen wat rekenvaardigheden oefenen, of tijdens een wandeling kun je over planten en dieren praten.

Bespreek aanstaande veranderingen

Praat met je kinderen over de aanstaande veranderingen en luister naar hun gedachten en zorgen. Misschien maken ze zich zorgen over het weerzien van vrienden, het nieuwe schooljaar of de moeilijkheidsgraad van bepaalde vakken. Door open communicatie aan te moedigen, kunnen jullie samen oplossingen vinden voor eventuele zorgen en angsten.

Stel realistische doelen voor iedereen

Stel realistische doelen op voor de eerste weken van het schooljaar. Focus op een paar belangrijke taken of routines die je wilt herstellen. Dit voorkomt dat zowel jij als je kinderen zich overweldigd voelen.

Plan quality time in met het gezin

Te midden van alle aanpassingen en schoolse activiteiten is het belangrijk om quality time in te plannen. Reserveer tijd om als gezin samen te zijn, te praten en leuke activiteiten te ondernemen.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren vaak door observatie en imitatie. Als je wilt dat je kinderen weer in het gareel komen, zorg er dan voor dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Toon enthousiasme voor je eigen verplichtingen, zoals werk of jouw persoonlijke doelen. Laat zien hoe je omgaat met de balans tussen het hebben van verantwoordelijkheden en vrije tijd.

Afbeelding: Anastasia Shuraeva – Pexels