Heeft je kind op de middelbare school een eigen tablet of laptop nodig?

Als je kind naar de middelbare school gaat, moet er best wat geregeld en gekocht worden. Waar onze generatie in de week voor school netjes boeken aan het kaften was, gaat dat tegenwoordig op veel scholen wel anders. Kinderen maken steeds meer gebruik van een digitale leer- en werkomgeving. Soms hoeven ze zelfs helemaal geen boeken en schriften meer te kopen! In dit artikel vertellen we hoe je hier als ouder mee omgaat, waar je een voordelige laptop of iPad kunt kopen en of de school de aanschaf van een eigen computer eigenlijk wel mag verplichten. Lees mee!

Niet verplicht

Steeds meer scholen bieden een deel van of het gehele lesprogramma digitaal aan. Anno 2024 is dit volstrekt begrijpelijk, maar het stelt ouders wel voor veel vragen. Want wat als ik geen laptop kan betalen? En ben ik verplicht om een laptop of tablet te kopen als de school hier om vraagt? Rijksoverheid zegt hier het volgende over: “Scholen kunnen ouders of verzorgers vragen om een laptop aan te schaffen, maar mogen dat niet verplichten. Scholen moeten ervoor zorgen dat alle leerlingen kunnen meedoen met het volledige lesprogramma, ook wanneer (een deel van) dit programma digitaal is.”

Wel heel handig

Ondanks dat het aanschaffen van een iPad of laptop dus niet verplicht is, is het eigenlijk altijd wel van grote toegevoegde waarde. Je kunt de tablet of laptop niet alleen gebruiken voor het volgen van het lesprogramma, maar ook voor het doen van onderzoek, het maken van huiswerk en het bijwonen van online werkgroepjes met klasgenoten. Het helpt je kind zijn of haar schoolwerk beter bij te houden en altijd en overal zijn of haar huiswerk te doen.

Voordelig aanschaffen

Om lekker te kunnen werken en leren heeft je kind heus niet de nieuwste laptop of een eerstehands tablet nodig. Oriënteer je daarom zeker op goede tweedehands laptops of een refurbished iPad. Als je dit bij een betrouwbaar bedrijf koopt, zijn ze meestal zo goed als nieuw. Wees op plekken als Marktplaats wat voorzichtiger. Hier heb je geen kopersgarantie en je hebt geen idee van de onderhoudshistorie van de laptop of tablet. Goedkoop kan dan toch duurkoop worden.

Goede afspraken

Maak duidelijke afspraken met je kind over het gebruik van de laptop of iPad. Spreek af dat hij goed en veilig wordt opgeborgen in een hoes of tas. Verder is het ook slim om te benoemen dat er dan niet gegooid of gevoetbald moet worden met deze tas (ja, het zal je verbazen hoe broodnodig deze instructie bij sommige pubers is…). Is jouw kind snel afgeleid en wordt de laptop of iPad ook gebruikt voor gamen, streamen of het gebruik van social media? Maak ook hier dan goede afspraken over. Een eigen laptop of iPad voor jouw puber moet dan geen probleem zijn!

Praat je met ons mee?

Heeft jouw kind een eigen laptop of tablet nodig voor school? Welke afspraken maak jij hier met hem/haar over? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel gezellig.

Afbeelding: Unsplash+

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Laat jouw stem horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *