In de gedachtenwereld van kinderen schuilt soms een overvloed aan gedachten en gevoelens. Het vinden van de juiste bewoordingen om hierover te communiceren, blijkt niet altijd een eenvoudige taak te zijn. Ouders streven ernaar hun kinderen te begrijpen, maar dit is niet altijd een moeiteloze opgave.

Gevoelsdagboek

Het Gevoelsdagboek, geschreven door psycholoog Anky De Frangh, biedt een aanknopingspunt om deze conversatie op gang te brengen. Dit interactieve dagboekje fungeert als een gids voor kinderen om hun emoties te uiten. Als ouder ontwikkel je de vaardigheid om actief te luisteren, terwijl je kind leert reflecteren over zichzelf. Op deze wijze verkrijgt je kind een beter begrip van zichzelf, en jij als ouder krijgt ook meer inzicht!

Speelse stickers

Met behulp van speelse stickers, dagelijkse vragen, ontspannende opdrachten en kindvriendelijke illustraties van Heartily, ontdek je samen met je kind een methode om moeilijke gevoelens bespreekbaar te maken en emoties een passende plek te geven.

Belang van praten over gevoelens

Het aanleren van het vermogen om over gevoelens te praten is van essentieel belang in de ontwikkeling van kinderen. Dit draagt bij aan hun emotionele intelligentie, waardoor ze in staat zijn om emoties te begrijpen en te herkennen. Door over gevoelens te spreken, ontwikkelen kinderen zelfbewustzijn, leren ze te begrijpen waarom ze bepaalde emoties ervaren en hoe ze hiermee kunnen omgaan.

Daarnaast verbeteren ze hun communicatieve vaardigheden door niet alleen hun eigen emoties te uiten, maar ook door effectief te luisteren naar anderen. Open communicatie over gevoelens versterkt de band tussen kinderen en hun ouders, waardoor een gevoel van steun en begrip ontstaat. Dit is niet alleen waardevol voor de emotionele band, maar draagt ook bij aan de preventie van probleemgedrag.

Kinderen leren op jonge leeftijd constructieve manieren om met stress om te gaan, wat bijdraagt aan stressbeheer en veerkracht in het latere leven. Het vermogen om over gevoelens te praten is een waardevolle vaardigheid die kinderen helpt zich emotioneel gezond te ontwikkelen en positieve relaties op te bouwen.

Zeker lezen

Wij gaan dit boek zeker lezen! Jij ook? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.