Voor welke opvang kies je als je na de kraamweken weer aan de slag gaat? De opvangkeuze is reuze: zo kun je kiezen om je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of naar de peuterspeelzaal te brengen. Waar kies je voor? Gastouder, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal?

Het is super belangrijk dat je het gevoel hebt dat je kindje op de opvang veilig en blij is. Niet alleen moet het voor je kindje goed zijn, als ouder moet je er ook een goed gevoel over en bij hebben. Als je hebt besloten welk soort opvang het wordt, is het zaak om er zo snel mogelijk achter te komen of er plek is. Voor sommige kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kunnen er namelijk soms best lange wachttijden zijn.

Naar het kinderdagverblijf

Je kindje naar de opvang brengen heeft veel voordelen. Zo leert het samen spelen (én delen!) met andere kindjes. Ook leert je kindje om bij anderen te zijn en andere mensen te vertrouwen als een van de ouders er niet is. Op een kinderdagverblijf worden kinderen van 0 tot 4 jaar opgevangen door pedagogische medewerkers. Je kunt je kindje er een dagdeel of meerdere dagdelen naar toe brengen. Kinderdagverblijven zijn vooral gericht op ouders die werken.

Spelen op de peuterspeelzaal

Als je kindje twee jaar is, kun je het naar een peuterspeelzaal brengen. De medewerkers bereiden de kinderen alvast een beetje voor op de basisschool. Net als op een kinderdagverblijf spelen kinderen lekker samen met leeftijdsgenootjes. Je kunt je peutertje één of meerdere dagen naar de peuterspeelzaal brengen. Net als op het kinderdagverblijf worden er liedjes gezongen, gaan de kinderen samen aan tafel en spelen de kindjes met elkaar. Net als op kinderdagverblijven werken er op de peuterspeelzaal pedagogische medewerkers.

Gezellig naar opa en oma

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je kindje een dag of meerdere dagen naar je (schoon)ouders te brengen. Het voordeel hiervan is dat het eigen is en kinderen het vaak fantastisch vinden bij opa en oma. Sluit je na een lange werkdag aan in een mega file? Voor opa en oma waarschijnlijk geen probleem, bij een kinderdagverblijf wel. Dat sluit natuurlijk om een bepaalde tijd. Omdat opa’s en oma’s het heerlijk vinden hun kleinkind te verwennen, is misschien handig om duidelijke afspraken te maken zodat de opvoeding zowel thuis als bij de grootouders gelijk blijft.

Of naar een gastouder?

Een andere opvangmogelijkheid is je kindje brengen naar een gastouder. Een gastouder vangt één of meerdere kindjes op in de eigen woning. Om gastouder te zijn, moet het huis wel aan verschillende eisen voldoen. Zo mag er niet worden gerookt, moeten er goedwerkende brandmelders in het huis hangen en moet er voor kinderen onder de anderhalf jaar een aparte slaapruimte zijn ingericht. Daarnaast moet er voldoende speelruimte voor de kindjes zijn.

Waar kies jij voor?

Voor welke opvang je kiest, is natuurlijk heel persoonlijk. Kies je voor een huiselijke sfeer dan is een gastouder of je eigen ouders een goed idee. Vind je het belangrijk dat je kindje speelt met leeftijdsgenootjes? Dan is een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal misschien een betere keuze. Wat je ook kiest: het moet goed voelen en bij je passen! Laat ons in de reacties weten waar jouw keuze op is gevallen, vinden we leuk!

Afbeelding: Karolina Grabowska – Pexels