Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een baby- of kinderkamer gaat inrichten, maar planten zijn een erg goede toevoeging. Eigenlijk zouden deze op de baby-uitzetlijst moesten staan. Ze dienen namelijk niet alleen ter decoratie, maar ook zijn ze goed voor de gezondheid van jouw kind. Ik vertel je meer over de beste planten voor in de kinderkamer.

Voordelen planten in de kinderkamer

Planten zuiveren de lucht en daardoor is de kwaliteit van de lucht een stuk beter. Heeft je kind problemen met de luchtwegen dan is het dus een heel erg goed idee om planten op zijn/haar kamer te zetten in de vrolijke potten van Elho. Daarnaast kunnen planten zorgen voor een betere concentratie, helpen ze tegen hoofdpijn en krijg je minder snel last van droge ogen.

De beste planten voor in de kinderkamer

Kies voor veilige en niet giftige planten als je ze in de kinderkamer neer gaat zetten. Goede keuze zijn:

 • Ananasplant
  De ananasplant produceert veel zuurstof, vooral in de nacht. Dit zal de nachtrust van jouw kind ten goede komen.
 • Aloë Vera
  Aloë Vera is gemakkelijk te verzorgen voor mensen zonder groene vingers. Ook deze plant geeft veel zuurstof af gedurende de nacht.
 • Pannenkoekplant
  De pannenkoekplant kom je eigenlijk al in veel huishoudens tegen omdat het een hip plantje is. Je kunt deze gemakkelijk zelf stekken en daarnaast is hij ook nog eens heel gemakkelijk te onderhouden.
 • Bananenplant
  Deze plant heeft veel licht nodig, dus zorg dat dit ook het geval is als je deze plant in de kinderkamer neerzet. Als je hem regelmatig voldoende water geeft dan kan hij best groot worden.
 • Air plants
  Deze vrolijke en kleine plantjes hebben heel kleine of soms zelfs geen wortels. Ze gaan erg lang mee en hebben maar weinig water nodig. Je ziet ze vaak terug komen in leuke glazen hangpotjes of op kleine standaards.

Tips verzorging

Een goede verzorging en een stukje veiligheid zijn natuurlijk erg belangrijk, zeker als het om kinderen gaat. Hieronder geven we je een aantal tips:

 • Kies een veilige plek om de planten neer te zetten of om op te hangen. Zorg dat deze altijd buiten bereik van hele kleine kinderen staan. Zet ze desnoods hoog op een kast of op een plank.
 • Koop makkelijk te onderhouden planten die weinig zorg nodig hebben. Het kan zomaar zijn dat het een tijdje wat drukker is en dat je de planten misschien even vergeet. Om dit in goede banen te leiden kun je het wellicht het beste in je agenda zetten. Water geven, dode blaadjes verwijderen….
 • Check altijd goed of de planten die je neerzet niet giftig zijn (ook handig voor eventuele huisdieren die rondlopen).
 • Hang nooit planten boven een kinderbed. Naast dat het naar beneden zou kunnen vallen kunnen losse bladeren ook in het bed belanden. Kleine kinderen zullen dit waarschijnlijk in hun mond stoppen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
 • Controleer de planten regelmatig op beestjes en/of schimmel en gooi ze weg als dit het geval is. Koop daarna wel weer iets nieuws.

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: olimpia campean via Unsplash