Negen maanden liep je rond met de baby in je buik en eindelijk is het geboren. Feest! Voor mannen kan het, zeker als het de eerste is, een verwarrende periode zijn. Maar je kunt ze een handje helpen om het allemaal wat makkelijker te maken.

Bij bijna alle jonge ouders staat het leven even op z’n kop als er een baby is geboren. Negen maanden hebben jullie er naar uitgekeken en zat het veilig in je buik, maar eenmaal geboren gebeurt er van alles. Zelf ben je wellicht emotioneel door de hormonen, heb je last van lichamelijk ongemak of ben je misschien wel gewoon hartstikke moe. De aandacht van anderen gaat vaak eerst uit naar het vers geboren spruitje, dan naar de kersverse mama en dan, at the end, naar papa. Die zijn best doet om alles in goede banen te lijden maar het soms ook niet weet. Welke spullen heeft papa nodig in de kraamweek?

Ondershirts voor de man

Wat een papa zeker nodig heeft die dagen, zijn goede ondershirts. Het uitkiezen van goede ondershirts voor de man luistert best nauw. Want ze moeten lekker zitten, maar het is ook fijn als ze goed ademen en makkelijk wasbaar zijn. Als mannen de juiste ondershirts hebben, zul je dat merken in je berg wasgoed die door je kleintje toch al steeds wat hoger wordt. Want mannen die een ondershirt dragen, hoeven minder vaak hun overhemd of trui te wassen. Win-winsituatie dus.

Boek over ouderschap

Mannen willen dingen weten. Kunnen begrijpen. Ga daarom op zoek naar een duidelijk boek over ouderschap. Wat houdt het in om vader te zijn, wat gebeurt er na de bevalling met je vrouw en hoe kun je omgaan met haar gierende hormonen? Er zijn genoeg boeken over volgeschreven en je kunt ook grappige boekjes voor papa’s kopen.

Goede camera

Heel belangrijk tijdens de kraamweek maar ook zeker daarna is een goede camera waarmee je je kleintje goed op de foto kunt zetten. Foto’s met de opa’s en oma’s, met broertjes en zusjes en andere familieleden. De kiekjes zijn een waardevolle herinnering voor later en onvervangbaar. Natuurlijk kun je fotograferen met je telefoon, maar een mooie camera is altijd een goed idee. Vindt papa vast ook.

Lekkere crème

Vaak zie je tijdens de kraamweek, de man grauw en moe worden. Niet zo gek want het is hard werken als het kleintje is geboren en er moet worden gezorgd voor vrouw en kind. Dus zorg ervoor dat je een goede gezichtscrème voor hem koopt waarmee hij zijn huid soepel en stralend houdt. Heeft de kersverse vader een baard? Geef hem dan een geurende baardolie of maak een afspraak voor hem bij de barbier. Vaders hebben ook me-time nodig.

Netflix-abonnementje

Een goed idee is, als je het al niet had, om bijvoorbeeld een abonnementje op Netflix te nemen. Kunnen jullie samen lekker series kijken terwijl de kleine tussen jullie in ligt. Netflix, HBO, Disney… er zijn voldoende diensten waar je uren lang de leukste series kan volgen. Check af en toe wel of ‘ie nog wakker is.

Belangrijk is dat je de kersverse vader het gevoel geeft dat ‘ie er toe doet. En als je op kraamvisite gaat, neem dan niet alleen iets leuks voor moeder en kind mee, maar zet juist papa in het zonnetje. Dat zal hem goed doen!

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Canva