Als moeder van twee jonge dochters én als vrouw van een tandarts, wordt mij vaak om poetsadviezen voor kinderen gevraagd. Hoe zorg ik ervoor dat ze poetsen leuk gaan vinden, hoe vaak moet ik de melktanden poetsen, welke tandpasta gebruiken we hiervoor en wanneer moeten ze voor het eerst naar de tandarts? Stuk voor stuk vragen waar ik sinds een aantal jaar moeiteloos antwoord op kan geven. De basis van een gezond gebit wordt gelegd als kinderen jong zijn. In dit artikel gaan we graag in op een goede mondhygiëne bij kinderen en vertellen we hoe je de eerste keer tandenpoetsen het best aanpakt.

Wanneer beginnen met poetsen?

Je kunt bij kinderen het best beginnen met poetsen vanaf het doorbreken van het eerste tandje. Het is een goede manier om het tandenpoetsen zo rustig en op tijd te introduceren. In het begin hoef je heus niet twee keer per dag een volle twee minuten poetsen. Begin bijvoorbeeld met het bekijken van de tandenborstel en laat zelf zien hoe jij die van jou gebruikt. Geef je kindje zijn/haar eigen tandenborstel en de meeste kinderen zullen er dan vanzelf mee gaan spelen en jou nadoen. Alleen al een beetje op de tandenborstel bijten is een goede manier om aan het poetsen te wennen.

Wat gebruik ik hierbij?

Wanneer het eerste tandje is doorgebroken en jullie beginnen met poetsen, kan je dit meteen met een speciale kindertandenborstel en kindertandpasta doen. Een kindertandenborstel heeft een kleine borstelkop en zachtere haartjes. Gebruiken jullie thuis een elektrische tandenborstel? Kies ook dan voor een speciale elektrische opzetborstel voor kinderen. Tandartsen adviseren om ook al bij kinderen elektrisch te poetsen. Met de elektrische tandenborstel wordt het gebit beter gereinigd, kan je overal beter bij en worden gaatjes en gebitsproblemen effectiever voorkomen.

Wat als mijn kind het niet fijn vindt?

Eigenlijk alle kinderen moeten in het begin wennen aan het gevoel van hun tandenpoetsen. Merk je dat je kindje het vervelend vindt, leg de tandenborstel dan weg en probeer het later opnieuw. Het gaat er op die hele jonge leeftijd vooral om dat ze wennen aan het gevoel van een tandenborstel in de mond en het oppakken van de tweemaal daagse poetsroutine. Bij veel kinderen werkt het tevens om een tandpasta te kiezen die ze lekker vinden (een wat zoetere in plaats een van met mint-smaak bijvoorbeeld) en werken met een leuke tandenpoets-app maakt het vaak ook leuker.

Wanneer voor het eerst naar de tandarts?

Met het poetsen begin je dus vanaf het doorbreken van het eerste tandje. Dit is daarnaast ook het perfecte moment om je kindje eens mee te nemen naar de tandarts. Neem samen met hem/haar plaats in de stoel en eventueel kan de tandarts de tandjes tellen. Ook hierbij gaat het niet om de controle zelf, maar meer aan het wennen aan het bezoek van de tandarts en het opbouwen van een routine.

Poets jij al twee keer per dag de tanden van je kinderen? En vanaf welke leeftijd zijn jullie hiermee begonnen?

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Foto door MART PRODUCTION on Pexels