Met trillende handen keek ik naar de wit-blauwe zwangerschapstest. Zwanger. Hartstikke zwanger. Natuurlijk wisten we dat dit ging gebeuren toen ik besloot te stoppen met de pil, maar dat het in één maand raak zou zijn? Dat hadden we allebei niet verwacht. Het heeft zowel mijn man Ward als mij echt een paar dagen gekost om het idee te laten landen. We ontdekten het vlak voor de skivakantie met zijn familie. Hier konden we het meteen met zijn ouders, broers en schoonzussen delen. En wat het geheel éxtra leuk maakte, is dat mijn schoonzus ook zwanger was. Voor haar was het de tweede keer en ze liep acht weken voor op mij. Tijdens deze vakantie heb ik zo veel tips, trics en adviezen gekregen en ik ben mijn schoonzus hier tot op de dag van vandaag dankbaar voor.  Als je voor de eerste keer zwanger bent komt er zo veel op je af en dan is het mega fijn als een andere moeder al je vragen kan beantwoorden. Ben jij zo’n moeder die alles weet van zwangerschappen, bevallingen, kraamweken, darmkrampjes, borstvoeding en luiers? Brengt me bij het volgende: hoe fijn is het als je als supermoeder nieuwe mama’s kunt coachen? 

Mooie emotionele begeleiding

Als supermoeder én coach kun je veel voor nieuwe moeders betekenen. Stel je eens voor dat er een andere mama 24 uur per dag voor jou had klaargestaan om al je vragen te beantwoorden. In de zwangerschap worden eigenlijk alle vrouwen in Nederland begeleid door een verloskundige en gynaecoloog. Deze begeleiding is heel erg goed, maar vaak erg op alle medische zaken gericht. Steeds meer vrouwen kiezen er dan ook voor om zelf een doula in te schakelen. Een doula neemt een stuk informatieve en emotionele begeleiding op zich. Je ziet en spreekt haar vaak meer dan je verloskundige en ze vormen een mooie aanvulling op elkaar.

Verantwoordelijkheid

In de week na de bevalling staan de kraamzorg, verloskundige en eventueel jullie doula altijd voor jullie klaar. Daarnaast hoeven veel partners in de dagen na de bevalling niet naar hun werk en zo is er in de beginfase heel veel hulp. Maar wat gebeurt er ná die eerste week? Hoe loopt het als de partner weer naar het werk gaat, de kraamzorg weg is en de doula zich weer over een andere zwangere ontfermt? Dan is de kersverse mama alleen met haar baby. Zelf herinner ik mij dit als een heerlijke periode, want je hebt ineens veel één op één tijd met je kindje. Toch omschrijven veel moeders het ook als eenzaam, zwaar en onzeker. Waar er eerst 24 uur per dag mensen voor jou en je kindje klaarstonden, ben je nu zelf overal verantwoordelijk voor.

Als supermoeder nieuwe mama’s coachen

De overgang van vrouw zonder kind naar vrouw met kind is een hele grote. En daar kunnen de meeste vrouwen best wat support bij gebruiken. Hoe zou jij het vinden om deze kersverse mama’s te helpen met al jouw supermama tips? Als mamacoach kun je deze groep jonge moeders helpen met allerlei praktische vragen, maar ook omgaan met dingen als een gevoel van eenzaamheid en het moeite hebben met loslaten.

Middels een prachtige zelfgebouwde website in WordPress kun jij jouw tips delen en coaching-sessies aanbieden. Denk hierbij aan een begeleidend traject waarbij je de jonge moeder vanaf de geboorte van het kind tot de eerste verjaardag van support voorziet. Een veilige plek waar ze altijd terecht kan met al haar vragen, zorgen en tranen. Iemand die haar de juiste tools geeft om intens te genieten van de hoogtepunten en zo goed mogelijk om te gaan met de lastige momenten.

Hoe krijg je jouw bedrijf draaiend?

Als mamacoach is een website essentieel. Maar vergeet ook niet eventuele samenwerkingen met verloskundigenpraktijken, kraamzorg instellingen, crèches, gastouders, enzovoorts. Op deze plekken komen veel jonge moeders die maar wat graag de hulp van een echte supermoeder inschakelen. Vraag of je een folder mag neerleggen, een informatie avond kunt organiseren of kijk naar andere mogelijke manieren om samen te werken.

Rol pakken

Terugkijkend om mijn eerste zwangerschap en weken als kersverse moeder, ben ik blij dat ik veel ‘experts’ om mij heen had om op terug te vallen. Elke mama heeft een andere supermama aan haar zijde nodig. Kan jij die rol pakken?

Tip! Wil je zelf een website maken, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan eens op Webbouwenaandekeukentafel.nl

Wil jij als supermoeder nieuwe mama’s coachen? 

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!

Afbeelding: Priscilla Du Preez on Unsplash