Zelf had ik vroeger geen speen; mijn rechterduim zorgde ervoor dat ik in slaap viel en een enorme overbeet had zodat ik op latere leeftijd een beugel moest. Je kindje kan het heerlijk vinden om met een speentje in slaap te vallen of het als troost nodig heeft. Maar er komt een moment dat het afscheid moet nemen van zijn speen. Hoe doe je dat? Wij geven 10 tips!

Het jongste dochtertje van een vriendin van me was eraan verknocht. Mijn vriendin probeerde van alles om de speen voorgoed uit het leven van dat kleintje te verbannen. Dat viel niet mee. Want als het meisje moe werd of verdrietig was, had ze hem nodig. Zonder speen sliep ze niet in en stopten haar tranen niet. Zeker op dagen dat mijn vriendin druk was, was het voor haar makkelijk hem toch te pakken en aan haar dochter te geven. Zelf baalde ze daar ook van, maar soms is de verleiding heel groot om een huilend kindje stil te krijgen door het de speen te geven.

Plons! Zo in de wc-pot

Mijn vriendin probeerde dus van alles, maar haar jongste was onverbiddelijk; ze stond erop haar speentje te hebben. Totdat ze op een zondagochtend, mijn vriendin en haar man lagen nog in bed, naar de wc ging. Uiteraard met speen, want die nam ze overal mee naar toe. Hoe het precies is gegaan, weet mijn vriendin niet, maar hij floepte uit het mondje van haar dochter en plonsde linea recta de wc-pot in. Haar oudere zus kwam af op het huilen van haar kleine zus en haalde de in de wc-pot dobberende speen eruit en gooide deze in de prullenbak. Vanaf die dag was het dochtertje van mijn vriendin genezen van haar speen.

Probleem opgelost! Maar zo gaat het natuurlijk niet bij iedereen. Hoe kan je kindje afscheiden nemen van de speen? Je kunt het cold turkey proberen: speen afpakken en weggooien maar deze methode werkt vast niet bij alle kindjes.

Stuur de speen op

Je kunt je kindje vertellen dat spenen op een goed moment worden opgestuurd naar de spenenfee. De spenenfee verzamelt ze allemaal, poetst ze weer en op zorgt ervoor dat ze terechtkomen bij andere kindjes.

Neem samen afscheid

Je kunt ook samen afscheid van de speen nemen en deze bijvoorbeeld in de tuin begraven. Of stop de speen in een envelop en stuur ‘m op naar de fee die in Spenenland woont.

Alleen bij het inslapen

Geef je kindje de speen als het naar bed gaat en pak ‘m zodra je kindje slaapt, uit bed en ruim de speen op. Zo voorkom je dat je kindje alsnog ’s nachts naar zijn speen zoekt en er weer op gaat sabbelen.

Geef je kind een cadeautje

Ruilen met je kindje kan ook een goed idee zijn. Koop een klein cadeautje en ruil deze voor de speen. Zeg er wel duidelijk bij dat het speentje niet meer terugkomt.

Houd voet bij stuk

Als je kindje zijn speen niet meer heeft, houd dan zelf ook voet bij stuk. Misschien ben je geneigd om de speen maar weer tevoorschijn te toveren als je kindje heel verdrietig is. Dat is heel begrijpelijk maar het gaat je kindje niet helpen. Koop liever een zachte knuffel en zorg ervoor dat deze knuffel je kindje troost biedt.

Maar waarom dan?

Leg je kindje uit waarom het beter is om geen speentje te hebben. Kinderen die op spenen sabbelen lopen het risico dat ze gebitsproblemen, denk aan een overbeet, krijgen. Ook kunnen speensabbelende kindjes later last krijgen van slissen of andere spraakgebrekjes.

Kom, dan lezen we een boekje

Heeft je kindje het moeilijk en vraagt het om zijn speentje? Probeer hem dan af te leiden. Pak het lievelingsboek van je kindje en ga lekker voorlezen. Of ga samen naar de speeltuin. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als je kindje er maar even niet aan denkt.

Voor de eerste verjaardag

Als je kindje zes maanden is, dan is de zuigbehoefte dat het als pasgeborene had, een stuk minder. Zorg ervoor dat je kindje voordat-ie één jaar wordt afscheid heeft genomen van de speen. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt.

Knoop de speen aan een ballon

Wat misschien ook goed werkt, is hem aan een heliumballon knopen en samen uitzwaaien. Ook hierbij kun je een verhaaltje verzinnen, maar vaak is het samen uitzwaaien al voldoende.

Sommige kinderen zijn er zo vanaf, bij andere kindjes moet je wat meer geduld hebben. Het is het proberen waard en zoals eerder gezegd het liefst voordat je kindje zijn eerste kaarsje uitblaast.

Afscheid nemen van speen

Hoe heb jij je kindje afscheid laten nemen van zijn speen? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Karolina Grabowska via Pexels