Als je op zoek bent naar een oppas, bijvoorbeeld omdat je weer aan het werk moet, of omdat je een avondje samen weg wilt, dan is het wel belangrijk dat je je kind(eren) achter kunt laten bij een betrouwbaar iemand. Natuurlijk zou je het buurmeisje van drie deuren verderop kunnen vragen, maar een iets ouder persoon met meer ervaring geeft wellicht net even een iets prettiger gevoel. Ben je op zoek naar een goede oppas Den Bosch (of eentje in een andere plaats)? Aan deze voorwaarden moet een goede oppas voldoen.

Geduld is een schone zaak

Jij weet als geen ander hoe jouw kind(eren) – hoogstwaarschijnlijk – het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Nu is het natuurlijk niet automatisch zo dat dit bij de oppas ook het geval is. Maar een beetje uitproberen op z’n tijd, daar is geen enkel kind vies van. Geduldig zijn is dan ook wel een voorwaarde om een goede oppas te kunnen zijn. Je moet er als ouder natuurlijk wel van op aan kunnen dat je niet om ieder wissewasje wordt gebeld.

Plezier hebben is ook belangrijk

Natuurlijk heb je als oppas een verzorgende taak, maar daarnaast is het ook belangrijk dat er voldoende plezier wordt gemaakt. Als de kinderen ’s avonds op bed liggen dan is dit natuurlijk minder snel van toepassing, maar is het overdag, dan is het leuk om dingen met ze te ondernemen. Denk aan een uitje naar de speeltuin, samen wat lekkers bakken, of naar de supermarkt. Verder is het ook altijd leuk om samen met de oppas Vught sokken-memory te spelen, wat simpelweg inhoudt dat alle wees-sokken weer worden samengebracht met hun identieke partner.

Verantwoordelijkheidsgevoel is onmisbaar

Natuurlijk is het hebben van een groot verantwoordelijkheidsgevoel onmisbaar. En mocht er een keertje wel iets gebeuren, dan is het belangrijk dat de oppas hierover durft te spreken. Het maakt op zo’n moment niet uit wiens fout het is, het gaat erom dat er in alle eerlijkheid met elkaar wordt gecommuniceerd. Eerlijkheid duurt het langst!

Er zijn geen domme vragen

Misschien is het een domme vraag, maar…”, hoe vaak hebben jullie dit in je leven al voorbij horen komen? Allereerst: domme vragen bestaan niet, dus stel ze altijd als je ze hebt. Je kunt beter twintig keer hetzelfde vragen omdat je het goed wilt doen, dan een keer eigenwijs zijn, je mond houden en uiteindelijk fouten maken. Dit geldt ook voor een oppas. Zeker als het bijvoorbeeld om zaken als medicatie of iets dergelijks gaat, is het ontzettend belangrijk dat alles, maar dan ook alles mag worden gevraagd. Dit geldt overigens andersom ook. Als je als ouder vragen hebt, dan moet je deze gewoon kunnen stellen. Kan dit niet, dan zijn jij en de oppas waarschijnlijk geen goede match.

Altijd bereikbaar zijn

Ook deze geldt voor beide partijen! Het is belangrijk dat je elkaar kunt bereiken als er iets is. Een oppas dient bereikbaar te zijn tijdens het oppassen en jij als ouder ook als je op je werk bent, of in een restaurant zit. Mocht dit echt niet lukken, zorg dan altijd dat er iemand anders kan worden bereikt als er sprake is van een noodgeval. Vergeet niet om dit door te geven aan de oppas!

Beeld: Karolina Grabowska – Pexels

Weten wat onze iconen onder de bovenste afbeeldingen en titels betekenen? Wij vertellen je er graag meer over!