De meeste jonge ouders vinden het niet makkelijk om hun baby naar de kinderopvang te brengen. Niet gek, dat kleintje is immers je meest dierbare bezit. Gelukkig wordt er op de meeste kinderdagverblijven goed voor de kinderen gezorgd. Helaas hoor je ook weleens verhalen over dat er iets misgaat. Niet meer dan logisch, waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt. Maar wanneer is een fout zó erg dat je besluit om je kind van de crèche af te halen, je eigen baan op te zeggen en fulltime moeder te worden? Het zoontje van Elisa werd vergeten op de crèche. Elisa doet hier graag haar verhaal.

“Jack was drie maanden oud toen hij voor het eerst naar de crèche ging. Ik vond het best moeilijk om hem bij wildvreemden achter te laten. Gelukkig waren de dames van de crèche super lief en ze stuurden altijd veel foto’s”, vertelt Elisa. “De eerste paar weken was het flink wennen. Vooral voor mij, haha! Jack was volledig comfortabel op de opvang. Hij huilde nooit, dronk goed en hij was altijd vrolijk als ik hem kwam ophalen. Waar ik de eerste paar dagen met buikpijn naar mijn werk reed, liet ik hem nu met alle vertrouwen achter. Ik ging zelfs genieten van de tijd die ik alleen had. “

Code vergeten

Het vertrouwen verdween als sneeuw voor de zon toen mijn man mij belde terwijl ik op een dinsdagavond in de auto naar huis zat. “Ik sta voor de crèche, maar de deur zit op slot. Weet jij of er een nieuwe deurcode is?”, vroeg hij aan Elisa. “Die code vergat hij wel vaker en zuchtend somde ik de code op.” “Nou, die werkt dus niet. Kan je even in de app kijken of er misschien een nieuwe code is?” Elisa zet haar auto langs de kant van de weg en ziet dat de code ongewijzigd is. “Je zou dus gewoon naar binnen moeten kunnen.” Elisa hangt op en rijdt verder.

Dicht

Een minuut of tien later belt de man van Elisa weer. “De deur is niet alleen dicht, alle lichten staan ook uit. Weet je zeker dat Jack hier nog is of heeft je moeder hem misschien al opgehaald? Volgens mij is hier helemaal niemand meer.” Elisa raakt in paniek en belt meteen haar moeder, schoonmoeder, zusje en haar beste vriendin. Allemaal hebben ze Jack niet opgehaald. “Terwijl ik al onze vrienden en familie aan het bellen was, probeerde mijn man de mensen van de crèche te pakken te krijgen. De crèche was natuurlijk dicht en niemand nam op. De paniek bij ons werd steeds groter. Waar was Jack?”

In de box

Tijdens het bellen bedenkt Elisa dat een van de leidsters van Jack haar de week daarvoor een keer heeft gebeld met haar mobiele telefoon. “Ik heb toen meteen dat nummer gebeld en gelukkig nam ze op. Zij had die dag niet gewerkt, maar ze wist wel wie er op de groep had gestaan.” Toen kwam er eindelijk schot in de zaak. Zowel de leidster van Jack als de vestigingsmanager stonden binnen no-time voor de deur. Samen gingen we naar binnen en ontdekten dat ons zoontje nog in een box op de groep lag. Gelukkig sliep hij en heeft hij niet gemerkt dat iedereen aardig in paniek was.”

Kind vergeten

Elisa zet Jack in de auto en het jonge gezin gaat meteen naar huis. “Op dat moment was ik vooral heel blij dat Jack ongedeerd en veilig bij ons was. De woede en het verdriet kwamen pas toen thuis in zijn bedje lag. De leidster had iets gezegd over dat ze hem vergeten was en naar huis is gegaan. Toen ze dit vertelde kwam het totaal niet binnen, maar toen ik even rustig ging zitten viel ineens het kwartje. Ze waren mijn kind vergeten en zijn gewoon naar huis gegaan.”

Naar huis gegaan

De volgende dag hebben Elisa en haar man een gesprek met de leidster, de locatiemanager en een van de directeuren. “Ze legden uit dat de leidster alleen op de groep had gestaan omdat haar collega ziek naar huis was gegaan. Omdat ze andere kinderen uit bed moest halen heeft ze Jack in de box op de groep gelegd. Jack is hier in slaap gevallen en ze heeft niet doorgehad dat hij daar nog lag. Toen het ‘laatste’ kindje was opgehaald heeft ze nog gestofzuigd, de slaapkamer gecheckt en is naar huis gegaan. Niet wetende dat het échte laatste kindje in de box lag te slapen.”

Kind niet meer achterlaten

“Gelukkig is alles goed gekomen met Jack en is hij nooit een moment onveilig geweest. Toch maakt het me woest en ik heb hem meteen uitgeschreven bij de crèche. Mijn baan heb ik opgezegd en ik ben momenteel fulltime moeder. Ik wil mijn kind niet meer ergens achterlaten. In ieder geval niet totdat hij kan praten. Ons verhaal heb ik al tegen veel mensen verteld. De meeste mensen geven aan zich niet te kunnen voorstellen dat dit bij hun crèche zou kunnen gebeuren. Toch hoor ik soms ook vergelijkbare verhalen van anderen. Fouten worden nou eenmaal gemaakt. Ik ben ook niet boos op de leidster, dit was nooit haar bedoeling. Maar mijn kind ergens achterlaten? Dat doe ik voorlopig niet meer!”

Lees ook: Nadine gaat niet meer met haar zoontjes naar de supermarkt

Afbeelding: Jonathan Borba on Unsplash