Olle schuift zijn sperzieboontjes van de ene kant naar de andere kant van zijn bord. Iedereen is al klaar met eten en wacht. Zijn moeder Ilse wil niet toegeven en wil dat Olle zijn groenten op eet. Elke dag weer is het een gevecht, dat eten. Herkenbaar? Hoe krijg je een moeilijke eter aan het smullen?

Ilse heeft twee kinderen, Olle en Bavik. “Mijn oudste, Bavik, eet alles. Ook toen hij jonger was. Natuurlijk heeft hij zijn voorkeuren, maar zo’n moeilijke eter als Olle is hij nooit geweest.” Omdat Ilse een gezonde levensstijl belangrijk vindt, is ze van mening dat haar kinderen genoeg groenten en fruit moeten binnenkrijgen. Maar Olle weigert het. De strijd aan tafel wordt elke dag groter en dat komt de sfeer niet ten goede. Wat kan Ilse doen?

Wéér broccoli?

Om een moeilijke eter weer aan het smullen te krijgen, moet je een beetje creatief zijn. Probeer eens een nieuw recept uit en zorg ervoor dat je het aantrekkelijk presenteert. Varieer met pasta, rijst en aardappelen. Kijk ook eens op Kookpraatjes, de zusterpagina van Damespraatjes, voor lekkere recept-ideeën!

Help maar mee!

Veel kinderen eten hun bordje wel leeg als ze geholpen hebben met koken. En hoewel je wel een beetje geduld moet hebben (een kleuter snijdt nou eenmaal niet zo snel een ui in stukjes) helpt het een moeilijke eter plezier te krijgen in eten. Om te proeven en nieuwe smaken te leren kennen.

Moeilijke eter

Een mokkend kind aan tafel is nou niet echt heel gezellig maar komt in de beste families voor. Probeer de sfeer luchtig te maken en niet teveel aandacht te schenken aan de moeilijke eter die tegenover je zit. Praat over de dag, maak een grapje maar voorkom dat sfeer om te snijden wordt. Dat is voor niemand leuk en je kindje zal er niet meer door gaan eten.

Kies jij maar

Wat ook nog wel eens wil helpen is om je kind te laten kiezen wat er op tafel komt. Het handigste is om hem te laten kiezen uit twee gerechten die jij hebt bedacht, anders is de kans groot dat hij pizza of patat op het menu wil zien. En dat is nou net wat je niet wilt.

Een moeilijke eter aan tafel is niet altijd leuk, maar bedenk ook dat het waarschijnlijk een fase is. Het kan zo maar opeens afgelopen zijn en voor je het weet heb je in plaats van moeilijke eter een lekkerbek aan tafel zitten.

Afbeelding: Tanaphong Toochinda on Unsplash