Als moeder moet je leren loslaten. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer je de teugels moet laten vieren. En uit ervaring weten wij dat dat niet makkelijk is! De eerste keer alleen naar de buurvrouw, het eerste rondje op het driewielertje en nog veel meer andere eerste keren. Wanneer een kind zelf naar school laten lopen? We gaan er verder op in.

Ik woonde vroeger vlakbij mijn school, ik denk dat het zo’n tien minuten lopen was. Onderweg haalde ik vriendjes en vriendinnetjes op die op dezelfde school zaten. Liepen we gezellig met z’n allen. Mijn moeder was daarin best makkelijk maar zelf vond ik het best lastig om te bepalen wanneer mijn kinderen zelfstandig naar school konden gaan. Toen ze een jaar of acht, negen waren, heb ik ze los gelaten. De eerste tijd zwaaide ik ze uit tot ik ze niet meer zag, maar daarmee hield ik al snel op. Mijn kinderen schaamde zich tamelijk voor zo’n moeder die zwaaide alsof ze weken weg zouden blijven.

Lekker alleen naar school

Mijn kinderen vonden het fijn om alleen naar school te gaan en soms vroegen ze of ik mee wilde wandelen. Geen probleem, als ze dat gezellig vonden, dan deed ik dat. Wel moet ik erbij zeggen dat ik mijn kinderen altijd wegwijs heb gemaakt in het verkeer. Vertelde ze dat ze goed moesten uitkijken, hun hand uitsteken als ze de bocht omgaan, stoppen voor een zebrapad en verkeerslicht en ga zo maar door. Daardoor leek het of het alleen naar school gaan hen makkelijk afging. Ze vonden het stoer dat ze zonder mama naar school gingen.

Geen kind is hetzelfde dus er staat niet echt een leeftijd voor het alleen laten lopen. Kijk wat je kind aankan. Het ene kind is zelfstandiger en heeft meer verantwoordelijkheidsgevoel dan de ander. Vaak geven kinderen zelf ook aan als ze toe zijn aan een volgende stap. Natuurlijk is het spannend maar met de volgende tips wordt het misschien iets makkelijker.

Neem de tijd

Sta ’s ochtends op tijd op zodat je rustig kunt ontbijten met je kind, broodtrommels kunt vullen en je kind op tijd de deur uit kan helpen. Gaat je kind gehaast de deur uit, dan is het mogelijk minder alert. Zorg ervoor dat je kind voldoende tijd heeft om naar school te komen.

Check de route

Je hebt de route zelf al honderd keer gelopen maar echt opgelet op gevaren heb je vast niet. Loop nu de route en kijk door de ogen van je kind. Waar zijn de gevaarlijke kruisingen? Waar moet je kind extra opletten?

Heb vertrouwen

De laatste tip: heb vertrouwen in je kind. Je kind kan meer dan je denkt en loopt niet in zeven sloten tegelijk. Denk terug aan hoe jij was als kind. Hoe trots was je als je het gevoel kreeg dat een volwassene je vertrouwde? Nou dan!

Loslaten valt niet mee, maar als je het zo nu en dan doet zul je verbaasd staan van wat kinderen allemaal best alleen kunnen.

Afbeelding: Kostiantyn Li on Unsplash