De zomer brengt warme dagen en zwoele nachten met zich mee (dat hebben we in de afgelopen weken wel weer ervaren met z’n allen). Voor ouders kan het best wel een flinke uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat hun kinderen goed kunnen slapen tijdens deze periode. Een goede nachtrust is essentieel voor de groei en ontwikkeling van een kind en natuurlijk ook voor je eigen concentratie overdag. Daarom is het belangrijk om het iedereen zo comfortabel mogelijk te maken. Met alle liefde deel ik een aantal tips om je kind goed te laten slapen tijdens warmte.

Creëer een koele slaapomgeving

Om ervoor te zorgen dat je kind goed slaapt tijdens warme nachten, is het belangrijk om een koele slaapomgeving te creëren. Sluit overdag de ramen en gordijnen om de zonnestralen buiten te houden. Zet wel in de vroege ochtend alle ramen en deuren tegen elkaar open om de boel lekker te laten doortochten. Gebruik indien gewenst ventilatoren (zet flessen koud water ervoor) of airconditioning, maar zorg ervoor dat je kind niet direct in de tocht ligt.

Licht en ademend beddengoed

Kies voor lichte en ademende materialen voor het beddengoed van je kind. Natuurlijke vezels zoals katoen en bamboe absorberen vocht en zorgen voor een betere luchtcirculatie. Vermijd synthetische stoffen, omdat deze warmte vasthouden en het transpiratieproces belemmeren.

Warme of lauw-warme douche

Een warme of lauw-warme douche (of een bad) kan helpen om de lichaamstemperatuur van je kind te verlagen voor het slapengaan. Voeg eventueel een paar druppels lavendelolie aan het badwater toe voor extra ontspanning. Droog je kind wel altijd goed af, zeker als het in een wat koelere kamer gaat slapen.

Goed drinken gedurende de dag

Zorg ervoor dat je kind gedurende de dag voldoende vocht binnenkrijgt. Water is de beste optie, maar je kunt ook verkoelende snacks aanbieden, zoals waterijsjes, watermeloen of komkommer. Beperk echter de hoeveelheid vochtinname vlak voor het slapengaan om nachtelijke wc-sessies te voorkomen.

Luchtige kleding

Kies lichte en luchtige kleding voor je kind om te dragen tijdens het slapen. Ons advies; kies voor loszittende pyjama’s gemaakt van natuurlijke materialen. Vermijd synthetische stoffen, strakke kledingstukken en overdadige lagen.

Afbeelding: Andrea Piacquadio – Pexels