De constante zorg voor de kinderen, de balans zoeken tussen werk en gezin en de talloze verantwoordelijkheden die je hebt als moeder, kunnen leiden tot stress en vermoeidheid. Ervaar je veel stress dan is het belangrijk om momenten voor jezelf in te lassen. Stress? Dit kan je helpen ontspannen!

Ademhalingsoefeningen

Een van de eenvoudigste manieren om stress te verminderen, is door bewust bezig te zijn met ademen. Neem hier dagelijks enkele minuten voor. Adem diep in door de neus en langzaam uit door de mond. Deze oefening helpt niet alleen bij het kalmeren van de geest, maar verbetert ook de zuurstofstroom naar het lichaam. Dit heeft een positieve invloed op de algehele gezondheid.

Mindfulness en meditatie tegen stress

Mindfulness en meditatie zijn krachtige instrumenten om in het moment te leven en stress te verminderen. Zoek een rustige plek op waar je kunt zitten of liggen en richt je op jouw ademhaling. Het loslaten van gedachten en het hierop concentreren kan je rust en ontspanning brengen. Er zijn ook talloze mindfulness-apps beschikbaar die hiervoor speciaal zijn gemaakt. Oriƫnteer je hier eens op en kies een app die past bij jouw persoonlijke behoeften.

Ontspannen door yoga

Yoga combineert beweging, ademhaling en meditatie, waardoor het een uitstekende ontspanningstechniek is voor iedereen die stress ervaart in het dagelijks leven. Zelfs een korte dagelijkse yogasessie kan helpen bij het verminderen van spanning in het lichaam en het bevorderen van een gevoel van kalmte. Er zijn veel online yogalessen beschikbaar, maar je kunt je natuurlijk ook aanmelden bij een yoga-studio. Het is maar net wat je zelf het prettigste vindt. Ontspannen is het allerbelangrijkste!

Creatieve uitlaatklep kan ook helpen

Het vinden van een creatieve uitlaatklep kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen. Of het nu gaat om schrijven, schilderen, knutselen of koken, het uiten van jouw creativiteit kan een therapeutisch effect hebben. Misschien is het even een zoektocht om erachter te komen wat nou het beste bij jou past. Probeer verschillende dingen uit om hier achter te komen.

Tijd in de natuur doorbrengen

Een eenvoudige wandeling in het bos, over de hei of langs het strand, kan wonderen doen als het aankomt op stress weg laten ebben. Frisse lucht en de natuurlijke omgeving dragen bij aan een gevoel van rust en sereniteit. Het is sowieso goed om in beweging te zijn (en dan hebben we het niet over rondrennen in de supermarkt om snel de laatste boodschappen te doen voordat je weer op ’t schoolplein moet staan. Even wandelen met bijvoorbeeld een podcast in je oren, of wat fijne muziek, is dan echt een beter idee.

Socializen

Socializen is van onschatbare waarde. Het delen van ervaringen, lachen (of huilen) en praten met vrienden of familieleden kan een stress verlichtend effect hebben. Je kunt je gesteund voelen en voelen dat je echt niet de enige bent met uitdagingen in het leven, ook al kan dat soms best wel eens zo voelen. En leuk hoor al die whatsapp berichten die je krijgt, maar even samen afspreken voor een bak koffie doet echt veel meer.

Digitale detox

Constante blootstelling aan social media en appgroepen, kan bijdragen aan stress en je dus ook totaal overprikkelen. Het af en toe links laten liggen van je smartphone en computer kan echt een enorm verschil maken. Stel van tevoren een specifieke tijd in voor jouw persoonlijke digitale detox. Zet bijvoorbeeld tussen bepaalde tijden jouw telefoon op stil of vliegtuigstand en leg hem niet in het zicht. Je kunt je dan volledig concentreren op andere (hopelijk hele ontspannende) activiteiten zonder te worden afgeleid. Overigens, je geeft meteen het goede voorbeeld aan de kinderen die hoogstwaarschijnlijk ook de hele dag met hun neus achter een scherm zitten. Eventjes naar buiten kan ook wonderen doen voor iedereen en dat kan altijd, dat hoeft echt niet alleen maar in het weekend of tijdens de schoolvakanties.

Stress? Dit kan je helpen ontspannen! Succes!
Heb jij nog tips dan lezen we die natuurlijk graag hieronder in de comments.

Afbeelding: Pexels – Andrea Piacquadio