De relatie van Samantha en Ian begon als een sprookje; de twee leerden elkaar op de middelbare school kennen en werden onafscheidelijk. Een aantal jaar en een dochter verder, twijfelt Samantha aan hun relatie. Ze heeft steeds vaker ruzie met Ian. “Zo erg dat mijn dochter steeds vaker vraagt of we gaan scheiden…”

Smoorverliefd werd Samantha op de toen zestienjarige Ian die net uit Ierland was overgekomen. “De Nederlandse ouders van Ian werkten jaren voor een groot bedrijf in Ierland. Ian had een klein Iers accentje en daardoor viel ik als een blok voor hem. Ik was gelijk smoorverliefd en gelukkig Ian ook. We waren nog maar zestien toen we verkering kregen maar waren onafscheidelijk en ontdekten de wereld samen.” Studeren deden de twee in Utrecht en toen ze negentien jaar waren besloten ze te gaan samenwonen. Een heerlijke, onbezorgde, liefdevolle tijd brak aan. “En op mijn achtentwintigste werd ik zwanger en daarmee ging een al lang gekoesterde wens in vervulling. De baby zag ik als een soort bevestiging van onze prachtige relatie. Toen ik wist dat ik zwanger was, zijn we naar Bonaire gevlogen en in het bijzijn van onze ouders getrouwd. Een sprookje.”

Hij heeft vast een ander!

Baby Iris kwam ter wereld en ze leefden nu nog meer op een roze wolk. “We hadden afgesproken dat ik wat vaker thuis zou zijn voor Iris, ook omdat Ian het steeds drukker kreeg op zijn werk. Net als zijn vader destijds werkt Ian ook samen met een Iers bedrijf en hij vliegt regelmatig naar Dublin. Ik ben dus best veel alleen hier in Nederland en vooral als hij niet gelijk op mijn appjes reageert vraag ik me af wat hij daar allemaal aan het doen is, vooral ’s avonds. Zit hij in de pub? Heeft hij contact met Ierse vrouwen? Affaires?” Samantha haalt zich van alles in haar hoofd en ziet voor zich hoe Ian vreemdgaat. Geheel onterecht want Ian lijkt zo trouw als een hond, maar het zaadje voor veel ruzies is wel gelegd.

Ierse bimbo

“Ja, hoe moet Ian zich nou verdedigen? Hoe moet hij bewijzen dat hij in zijn eentje op zijn hotelkamer zit en niet in bed ligt bij een of andere Ierse bimbo? En misschien weet ik diep in mijn hart wel dat Ian niet vreemdgaat, maar ik krijg het beeld niet uit van mijn netvlies.” Steeds vaker hebben Samantha en Ian er ruzie over en wordt de situatie er niet gezelliger op. De irritaties tussen het eens zo liefdevolle stel stapelen zich alleen maar verder op en de spanning is te snijden. “Laatst gingen we met z’n drietjes uiteten. Het begon allemaal heel gezellig maar opeens veranderde de sfeer en kregen we weer ruzie om niks. Deze ruzie liep zo hoog op, dat we het dessert moesten afbestellen. Iris was natuurlijk teleurgesteld en in de auto kregen we weer een enorme ruzie. Zo vermoeiend.”

Mam? Gaan jullie scheiden?

Iris, inmiddels negen jaar, heeft Samantha gevraagd of ze gaan scheiden. “Van die vraag schrok ik me rot. Ik wist ook eigenlijk niet zo goed wat ik moest antwoorden. Wat zeg je tegen een kind van negen dat vooral niet wil dat haar papa en mama uit elkaar gaan? Ik wilde geen blijk geven van mijn gevoelens.” Sinds die vraag van Iris stelt ze zich voor hoe het zou zijn als ze niet meer bij Ian zou zijn. “Ik vraag me dan af of ik een leuker leven zou hebben.” Ian piekert niet over een scheiding. “Hij denkt dat dit tijdelijk is en dat het over een tijdje vast weer beter gaat tussen ons.”

Die killing achterdocht

Samantha is daar niet zo van overtuigd. Ze heeft het idee dat ze steeds verder uit elkaar drijven en haar achterdocht hun huwelijk de nek gaat omdraaien. “Ik kan me gewoon niet voorstellen dat Ian daar een week lang in zijn eentje in Dublin zit. Het is een aantrekkelijke man, lief en beleefd en ik weet zeker dat die Ierse vrouwen als een blok voor hem vallen. Dan moet je als man wel heel sterk in je schoenen staan. Dat gaat toch niet? Je bezwijkt toch als zo’n vrouw zich op een presenteerblaadje aanbiedt? Ian blijft volhouden dat hij niet eens naar andere vrouwen kijkt, dat ik de ware ben en zal blijven. Ik twijfel daaraan.”

Gedachtentreintje stoomt door

De vraag: ‘Mam, gaan jullie scheiden?’ stelt Iris zo’n twee keer in de week. Niet alleen aan Samantha maar laatste hoorde Samantha dat Iris de vraag ook aan Ian stelde. “Hij leek verrast te zijn door de vraag en stelde ons meisje gelijk gerust dat er geen sprake is van een scheiding. Nou, dacht ik, dat weet ik zo net nog niet.” Samantha weet dat ze haar huwelijk om zeep helpt als ze zo doorgaat en dat wil ze niet, maar ze kan haar gedachtentreintje niet meer stoppen. “Wat moet ik nou?”

Ja. Wat moet Samantha nou? Vind je dat ze zichzelf bij elkaar moet pakken en moet ophouden met Ian verdenken van vreemdgaan? Of snap je haar wel en denk je ook dat hij in Dublin wel een schatje heeft? Wat kan ze doen om haar huwelijk te redden? En denk jij weleens na over de dingen die je moet weten als je gaat scheiden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Vlada Karpovich via Pexels