Open ended speelgoed is een type speelgoed dat kinderen uitnodigt om hun verbeeldingskracht te gebruiken en creativiteit te tonen. In tegenstelling tot speelgoed met specifieke doeleinden of instructies, biedt open ended speelgoed veel ruimte voor interpretatie en spelen zonder beperkingen.

Goed voor de ontwikkeling

Open ended speelgoed heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Naast dat het ze aanmoedigt om hun eigen creativiteit te ontwikkelen. helpt het hun ook om verbeeldingskracht te gebruiken. Dit soort speelgoed is ook goed voor de cognitieve ontwikkeling, omdat kinderen worden uitgedaagd om oplossingen te bedenken en eventuele problemen op te lossen. Het stimuleert daarnaast ook de fijne motoriek en hand-oog coördinatie.

Open ended speelgoed is ook goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Het kan kinderen namelijk helpen bij het leren samenwerken en het communicatievaardigheden wanneer ze samen spelen verhogen. Tevens kan het op deze manier spelen zorgen voor de ontwikkeling van het empathisch vermogen, omdat kinderen leren om te kijken naar de behoeften en verlangens van anderen en daar rekening ook rekening mee houden.

Voorbeelden van geschikt speelgoed

Blokken
Houten blokken, magnetische blokken, foam blokken, etc. Kinderen kunnen blokken stapelen, bouwen, muren maken, torens bouwen, enz.

Bouwsets
LEGO, DUPLO, K’NEX, enz. Kinderen kunnen hun eigen creaties bouwen, zoals huizen, auto’s, vliegtuigen, robots, enz.

Poppen
Houten poppen, handpoppen, enz. Kinderen kunnen hun eigen verhalen bedenken en hun eigen poppenkarakters creëren.

Auto’s:
Speelgoedauto’s, treinen, vliegtuigen, enz. Kinderen kunnen hun eigen avonturen bedenken en hun eigen circuits maken.

Speelgoedinstrumenten
Keyboards, drums, gitaren, enz. Kinderen kunnen hun eigen muziek maken en hun eigen liedjes schrijven.

Speelgoed keukens en voedsel
Kinderen kunnen hun eigen maaltijden maken, imiteren wat hun ouders doen, hun eigen recepten bedenken en hun eigen restaurant runnen.

Hoe begin je met het aanbieden van open ended speelgoed?

Als ouder of verzorger kun je open ended speelgoed op verschillende manieren introduceren en aanbieden aan je kind. Hier zijn enkele tips:

-Kies speelgoed dat past bij de leeftijd en interesses van je kind. Als je kind van bouwen houdt, is LEGO of K’NEX een goede keuze. Als je kind van muziek houdt, kun je een speelgoedinstrument (of meerdere verschillende) aanbieden.

-Zet open ended speelgoed in een speciale hoek of plank in de kamer, zodat je kind precies weet waar hij/zij het vandaan kan halen.

-Laat je kind het speelgoed ontdekken en uitproberen zonder instructies te geven. Laat hem/haar een eigen manier van spelen ontwikkelen en hiervoor dus de verbeeldingskracht gebruiken, om te ontdekken wat ze kunnen doen met het speelgoed.

-Wees aanwezig en geïnteresseerd in wat je kind doet met het speelgoed. Stel vragen, laat je kind zien dat je hun creativiteit en verbeeldingskracht waardeert en moedig ze aan om hun eigen spel te creëren. Eventueel kun je ook vragen of je deel uit mag maken van het spel, zolang het kind de regie maar houdt.

-Breid het spel uit door extra accessoires aan te bieden die passen bij het open ended speelgoed, zoals poppenkleren, bouwplannen of houten groenten en fruit, voor in een speelgoedkeuken.

Afbeelding: Pexels – Tatiana Syrikova