Telkens als Eva met haar dochtertje in de auto zit, gaat het mis. “Ik begreep er niks van. Ik zette leuke muziekjes op, zorgde voor frisse lucht, maar niets hielp. Tot ik erachter kwam dat ze last heeft van extreme wagenziekte.” Eva heeft van alles geprobeerd, maar niets helpt. “Ik ben de wanhoop nabij.”

Als Eva met een moeder op school in gesprek raakt, weet ze opeens waar haar dochter Loren last van heeft: het vijfjarige meisje heeft last van wagenziekte. “Die moeder vertelde over haar zoontje en dat hij altijd als hij in de auto zat, ziek werd. Ik herkende alles en opeens vielen de puzzelstukjes op hun plek. Thuisgekomen ben ik gaan googlen en tot mijn grote opluchting zag ik dat er best wat aan te doen is.” Dolblij is Eva en de weken erna probeert ze van alles. “Een advies was om kinderen niet te veel te laten eten en drinken voordat je op pad gaat, rijd met open raampjes voor frisse lucht en ze te laten slapen tijdens de reis.”

Ze spuugt de hele auto onder

Geen heel ingewikkelde adviezen die Eva opvolgt en volhoudt maar tot haar grote teleurstelling helpen ze helemaal niks. Loren wordt nog net zo ziek in de auto. “Het is zo naar. Loren spuugt de hele auto onder, ook als ze maar heel even in de auto zit. Phoebe, haar zusje heeft nergens last van. Hoe kan dat nou denk ik dan.” Aanvankelijk dacht Eva dat het tijdelijk zou zijn en dat het zou overgaan als Loren ouder wordt, maar niets is minder waar. “Ik heb gehoord van die moeder op het schoolplein dat er ook pilletjes tegen wagenziekte zijn maar mijn man Eelco wil daar niets van weten. Hij vindt het onzin om onze dochter nu al medicijnen te geven, hij vindt dat ze daarvoor nog te jong is. Ben ik wel een beetje met hem eens, maar we moeten wat toch?”

Loren wil ook naar oma

Zeker omdat Eva’s moeder, de oma van de zusjes, niet om de hoek woont. “Wij zijn twee jaar geleden verhuisd en mijn moeder woont op tachtig kilometer afstand van ons. Op zich is dat helemaal geen probleem, met de auto zijn we er zo, maar met een zieke Loren lukt dat niet. Dus regelmatig ga ik alleen met mijn jongste dochter naar oma en dan blijft Eelco bij Loren, maar dat is voor niemand leuk. Loren wil graag mee naar haar oma en mijn moeder wil haar oudste kleindochter zien. We kunnen met de trein gaan maar dat is een mijl op zeven en kost bakken met tijd die we niet hebben. Het openbaar vervoer naar mijn moeder sluit slecht aan. Vroeger reed mijn moeder zelf auto, maar nu ze ouder is durft ze dat niet meer.”

Nee, het komt niet door jou

Een keer in de maand gaat het gezin met de trein naar oma, maar veel vaker lukt gewoon niet. Ookal omdat het best kostbaar is om met openbaar vervoer te reizen. “Eelco heeft een auto van de zaak dus dat is veel makkelijker en goedkoper. Maar ja, dat kan dus niet.” Eva moet goed haar best blijven doen om te zorgen dat Loren geen schuldgevoel krijgt. Hoe klein ze ook is, ze heeft in de gaten dat haar wagenziekte super vervelend is. “Ooo echt, dat meisje kan er niks aan doen, maar ik word er gewoon soms zo wanhopig van. Mijn moeder kwakkelt met haar gezondheid en ik vind het belangrijk dat ze de meisjes lekker blijft zien. Dat vindt ze heerlijk, ze geniet zo van die twee. Zeker sinds mijn vader is overleden zijn die meiden haar allessies.”

We willen graag op vakantie

Nou goed, Eva geeft toe: in Nederland redden ze zich wel een soort van zonder auto, maar hoe moet dat straks als ze op vakantie gaan? Plannen om een aanhangertje met tenten en andere kampeerbenodigdheden aan de auto te koppelen en lekker op weg gaan richting België en Duitsland zit er niet in. “Terwijl we dat zo graag willen. Lekker kamperen in de Belgische Ardennen met die meiden. Mooie wandelingen maken, lekker zwemmen en geniet van elkaar. Maar dat kunnen we Loren niet aandoen en ons zelf ook niet.” Voor Phoebe is het ook lastig want het meisje vindt het vreselijk eng als Loren zo moet overgeven. Vakantie met de auto, een weekendje weg, wat vaker naar oma, het zit er allemaal niet in en Eva weet niet wat ze ermee aan moet.

Wat maakt een pilletje nou uit?

“Hoe doen andere ouders dat? Ik wil eigenlijk die pilletjes voor Loren kopen, misschien lukt het dan wel. Ik denk dan: wat maakt het uit zo’n pilletje, dat kan toch geen kwaad? Maar Eelco is vastberaden. Nee is nee. Even heb ik overwogen om het zonder zijn medeweten aan haar te geven maar dat durf ik niet zo goed. Maar ik wil zo graag ook eens een weekendje weg en niet met het openbaar vervoer. Zo’n reis met trein en bus ziet er op papier easy uit, maar in de praktijk is er altijd van alles. Dan weer blaadjes op de rails, dan weer een storing. Dat is gewoon geen optie.”

Ervaring met extreme wagenziekte?

Heb jij wel eens te maken gehad met extreme wagenziekte bij kinderen? Wat deed jij? Deel je tips en ervaring in de comments onder dit artikel.

Foto door Eren Li via Pexels