Afgelopen zondag was het Moederdag en werden heel veel mama’s eens flink in het zonnetje gezet. Een ontbijt op bed, zelfgemaakte knutselwerkjes en cadeautjes; voor veel moeders is het een dag waarop ze goed worden verwend. Bij Guusje ging dat helaas een beetje anders… Guusje haar man en kinderen vergaten Moederdag: “Ik twijfel hierdoor aan mijn huwelijk”. En toen ze ontdekten dat ze het vergeten waren, maakten ze geen aanstalten om alsnog iets op poten te zetten. Guusje is boos en voelt zich onwijs tekortgedaan.

Overal alleen verantwoordelijk voor

“Eigenlijk ben ik overal alleen verantwoordelijk voor bij ons thuis. Ik regel alles rondom onze vier kinderen, doe het volledige huishouden en heb daarnaast ook een fulltime-baan”, vertelt Guusje. “Mijn man Aart is kunstenaar en heeft het een stuk rustiger. Hij heeft een atelier aan huis, neemt vaak een dag vrij om iets voor zichzelf te doen en doet eigenlijk niks in het huishouden. Eens in de zoveel tijd verkoopt hij voor veel geld een werk, maar erg stabiel is het niet. We hebben mijn inkomen keihard nodig voor een continue stroom aan inkomsten.”

Net rondkomen

Guusje werd twintig jaar geleden hoteldebotel verliefd op Aart toen ze allebei kunstgeschiedenis studeerden. “Aart is uiteindelijk gestopt en kunstenaar geworden. Ik heb mijn studie afgemaakt, maar ben uiteindelijk het bedrijfsleven ingegaan. Toen we elkaar net kenden was ik groot fan van Aart en zijn kunst. Ik vond het heerlijk dat hij zo’n vrij leven had en elke keer net kon rondkomen totdat hij weer een werk had verkocht. Dit werd wel even anders toen we kinderen kregen…”

Onwijs irritant

Aart neemt weinig verantwoordelijkheid voor de opvoeding en de verzorging van de kinderen en laat dat vooral bij Guusje. “Als ik hem een keer vroeg om ze ’s ochtends naar school te brengen, kwam hij dik een uur te laat aankakken. En ook op hun sport- en muziekles zijn ze onder zijn leiding nooit op tijd. Aart zegt dan: ‘ik ben een vrije geest, je moet mij niet vragen om me bezig te houden met de klok’. Hetgeen wat ik vroeger zo aantrekkelijk vond, vind ik nu onwijs irritant.”

Angstvallig stil

Moederdag is voor Guusje een dag waar ze elk jaar behoorlijk naar toeleeft. “Dit is de enige dag waarop ik het gevoel krijg dat iemand eens iets voor mij doet. Althans, zo zou dat moeten zijn natuurlijk… Maar terwijl ik in bed door mijn met Moederdag-spam gevuld Instagam-tijdlijn scrollde, bleef het hier in huis angstvallig stil. Geen kindervoetjes die zachtjes proberen naar beneden te lopen, geen gelach vanuit de keuken en geen man die samen met de kinderen een ontbijtje naar boven brengt.”

Een grote bende

Guusje heeft tot 10 uur in bed liggen wachten op iets wat nooit zou komen: een Moederdagontbijt. “Ik ben maar naar beneden gegaan. De kinderen lagen op de bank te gamen en Aart deed yoga in de tuin. De keuken was één grote bende, want alle vijf hadden ze iets anders te eten voor zichzelf klaargemaakt. De wasbak lag vol met eierschillen, op het aanrecht lagen broodkruimels en op de grond een mes met de jam er nog aan. Stilletjes heb ik alles opgeruimd.”

Man en kinderen vergaten Moederdag

Heel even heeft Guusje de hoop dat haar man en kinderen later op de ochtend met een verrassing aan zouden komen. “Maar helaas. Aart ging wandelen en de kinderen deden ook hun eigen ding. Toen ik bij de lunch vroeg of ze nog iets leuks in gedachten hadden voor deze speciale dag, keken ze mij alle vijf vragend aan. ‘Speciale dag?’, vroeg Aart.” Guusje is kwaad, staat op en loopt naar boven. Ze hoort haar mannen beneden overleggen en de iPad erbij pakken. “Oh, het is Moederdag”, hoort ze de oudste zeggen. “Ooooh”, zegt de rest. Even heeft ze de hoop dat ze last minute wat regelen, maar dat blijft de rest van de dag uit.

Geen waardering

“Ik baal zo enorm. Alles komt hier thuis op mij terecht en niemand lijkt dat te zien. De buitenwereld denkt altijd dat Aart wel goed zal verdienen met zijn kunst, maar zonder mijn baan zouden we niet elke maand de hypotheek kunnen betalen. Ik kan het niet meer aan om alle financiële verantwoordelijkheid op me te nemen, alles voor de kinderen te regelen, het complete huishouden te doen en daar ook nog eens nul waardering voor te krijgen. Zelfs op Moederdag voel ik me niet speciaal. Ik twijfel sinds zondag aan mijn huwelijk en vraag me serieus af of ik het nog wel waard vind.”

Vergaten ze bij jou ook al eens Moederdag?

Lees ook: Karina had een slechte ervaring op het consultatiebureau: “Ze dachten dat ik mijn kinderen sloeg”

Afbeelding: Igor Shalyminov on Unsplash