Wat is er nou heerlijker dan verliefd zijn? Om vlinders in je buik te voelen, de wereld door een roze bril te zien en te stralen? “Niets,” geeft Lucia toe, “maar om mijn zoon van 12 maak ik me wel een beetje zorgen. Hij is om de haverklap verliefd.”

Ze vindt het zelf een beetje jong om al zo vaak en intens verliefd te zijn. “Ik dacht altijd dat meiden er vroeg bij waren, zelf werd ik verliefd toen ik zo’n jaar of 13 was. Schreef ik de naam van de jongen die ik zo leuk vond en met wie ik op zeker zou trouwen in mijn agenda. Met allemaal hartjes erom heen. Jongens, zo dacht ik altijd, krijgen later interesse in meisjes, vanaf hun vijftiende. Maar die van mij dus niet, die is er vroeg bij.”

Meneertje is verliefd

De zoon van Lucia is dus 12 en zit in de brugklas. “Daar is het ook opeens begonnen. Op de basisschool speelde hij vooral met jongens, meisjes vond hij stom. Maar toen hij na de zomervakantie naar de brugklas ging, was het in de eerste week al raak. Hij kwam thuis en straalde. Aanvankelijk dacht ik dat hij school heel leuk vond en op zijn plek zat daar, maar nee, meneertje was verliefd. Op Liv. Wekenlang liep hij met zijn hoofd in de wolken tot Liv voorbij fietste met een jongen uit de derde. Hand in hand. Mijn zoon stond gelijk weer met beide benen op de grond.”

Daar ging zijn droomvrouw

Dat duurde niet lang, Lucia’s zoon sprong niet lang nadat zijn droomvrouw ervan door ging met een derdeklasser weer op zijn roze wolkje. Deze keer was het Britt. “Het fijne is wel dat hij er met mij over praat. Hij deelt veel en dat vind ik prettig. Zo heb ik het idee dat ik nog een beetje kan sturen, want om je de waarheid te zeggen: ik maak me best een beetje zorgen. Britt was het helemaal, met haar wilde hij kindjes. Britt is één keer bij ons blijven eten. Een heel timide meisje dat wat onwennig was met alle aandacht die mijn zoon over haar uitstortte. Je snapt: Britt was geen blijvertje.”

Hij krijgt geen hap door zijn keel

Na Britt werd het even rustig tot vorige week. “Mijn zoon vertelde dat hij super verliefd was. Dit had hij niet eerder meegemaakt. Anna heette ze en ze woonde bij ons in de buurt. Daar gaan we weer, dacht ik. Want weet je, hij trekt zich steeds vaker terug in zijn kamertje en zit dan veel op zijn telefoon. Hij eet nauwelijks en tijd voor zijn huiswerk heeft hij natuurlijk niet. Met als gevolg dat hij onvoldoendes haalt en zoals het er nu uitziet, niet over gaat. Ik heb het daar met hem over gehad, maar hij denkt dat hij zijn cijfers nog wel kan opkrikken, maar ik heb daar een hard hoofd in.”

Wat ben jij boring

Iets anders waarover Lucia zich zorgen maakt, is dat haar zoon zich niet meer bezig houdt met zichzelf maar alleen maar met anderen. “Dat is toch niet goed voor zo’n jong kind? In al die verliefdheden gaat super veel tijd zitten. Zijn vrienden van de basisschool met wie hij altijd zo’n leuke band had, ziet hij niet meer. In het begin vonden die gasten het nog wel grappig zo’n vriend die steeds verliefd werd, maar nu vinden ze het vervelend. Ze balen ervan dat ze hem nooit meer zien en trekken nu hun eigen plan. Zijn voetbalteam laat hij ook steeds vaker zitten omdat hij daar geen zin in heeft. Liever gaat hij met zijn vriendinnetje iets doen.”

Tot diep in de nacht appen

Ja, Lucia maakt zich echt wel zorgen. “Ik ben zo bang dat mijn zoon afhankelijk gaat worden van meisjes of van het verliefd zijn en daardoor misschien wel obsessief wordt. Dat was al een beetje bij Liv, zijn eerste kalverliefde. Hij was boos maar vooral ook erg jaloers op haar nieuwe vriend. Ik vind dat geen fijne emoties. Het zijn emoties die niet bij een 12-jarige jongen horen. Ook maak ik me zorgen om zijn gezondheid. Ik heb het idee dat hij tot diep in de nacht ligt te appen met zijn schatjes. ’s Ochtends heeft hij moeite om uit bed te komen omdat hij nog zo moe is. Dat is toch niet gezond?”

Heb jij ook een jonge verliefde puber thuis? Hoe ga jij daarmee om? Vind je dat Lucia zich terecht zorgen maakt of moet ze haar zoon lekker zijn gang laten gaan? Hoe zou jij dat aanpakken? Praat mee in de comments onder dit verhaal.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Annabel: ‘Mijn puberzoons blijven ’s avonds erg lang op de bank hangen’

pubers lang op de bankWaar is de tijd gebleven dat Annabel samen met haar man Eelco heerlijk op de bank zat? Lekker Netflixen met een wijntje erbij. “Tegenwoordig zitten onze puberzonen de hele avond beneden en bemoeien zich overal mee. Ik begin daar steeds meer van te balen…… Verder lezen