Traplopen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind. Het zorgt namelijk voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Echter, het leren traplopen kan ook best wel eens een beetje spannend zijn voor ouders. Dit is omdat het risico op vallen en letsel groot is. Het is daarom van groot belang om kinderen veilig en zelfverzekerd te leren traplopen. We vertellen je graag meer: je kind veilig leren traplopen doe je zo!

De juiste leeftijd

Het is belangrijk om te wachten tot een kind fysiek klaar is om te leren traplopen. Meestal gebeurt dit rond de leeftijd van 12 tot 18 maanden, maar elk kind ontwikkelt zich anders. Het is aan te raden om de signalen van je kind te volgen en te wachten tot hij/zij er klaar voor zijn. Als kinderen beginnen te kruipen en hun benen beginnen te gebruiken om zichzelf omhoog te trekken, is dit meestal een goed moment om te beginnen met het introduceren van traplopen (uiteraard altijd onder toezicht).

Een veilige omgeving

Voordat je je kind leert traplopen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de trapomgeving veilig is. Dit betekent dat je moet zorgen voor stevige trapleuningen, antislip trapbekleding en goed werkende traphekjes boven- en onderaan de trap. Het is belangrijk dat deze laatsten stevig zijn geïnstalleerd en niet gemakkelijk kunnen worden open gemaakt door een nieuwsgierig kind.

Stap voor stap

Het leren traplopen moet stap voor stap gebeuren. Begin met het oefenen van het beklimmen van de trap met hulp. Laat je kind wennen aan het vasthouden van de leuning en het plaatsen van de voeten op elke trede. Moedig het kind altijd aan en geef het ook complimenten. Laat zelf ook zien hoe je de trap op en af loopt met aandacht voor elke stap. Wijs op  het vasthouden van de leuning en het niet haasten of rennen op de trap. Leer kinderen ook altijd om niet met speelgoed of andere voorwerpen op de trap te spelen, aangezien dit tot valpartijen kan leiden.

Herhaal en oefen

Net als bij elke vaardigheid vereist het leren traplopen herhaling en oefening. Blijf regelmatig met je kind oefenen, zelfs nadat ze de basis onder de knie hebben. Hierdoor kunnen ze hun vaardigheden verder ontwikkelen en zich steeds zelfverzekerder voelen.

Afbeelding: Barbara Olsen – Pexels