Nederlandse kinderen worden steeds zwaarder en veel jonge kinderen kampen met overgewicht. Elske haar zoon Wilco is zestien jaar en is behoorlijk aan de maat. “Vroeger deed hij veel meer aan sport, maar daarin heeft nu geen zin meer. En ik zie Wilco alleen maar zwaarder worden. Ik maak me echt zorgen over het gewicht van mijn puber.”

Als Elske ’s middags uit haar werk komt zit haar zoon negen van de tien keer op de bank met een zak chips in zijn handen. “De tijd van chips in een schaaltje doen is er niet meer bij, hij eet de hele zak leeg en drinkt daarbij cola. Het gewicht van mijn puber neemt alleen maar toe op deze manier.” Toen Wilco naar de basisschool ging, bewoog hij veel meer. Hij zat op voetbal en uit school speelde hij bijna elke dag met zijn vriendjes buiten. Eenmaal op het middelbaar deed hij dat niet meer. “Hij wilde van voetbal af omdat hij het er niet leuk vond en zou nadenken over een andere sport. Daar is hij nog steeds mee bezig.”

Gewicht van mijn puber

Veel ouders maken zich, net als Elske druk om het gewicht van hun puber. En vaak niet geheel onterecht: kinderen worden steeds zwaarder en bewegen een stuk minder. “Als ik Wilco zo zie hangen op de bank denk ik: toe nou jongen, ga lekker naar buiten, een stuk fietsen of hardlopen. Doe iets. Toen ik hem voorstelde om samen een stuk te gaan wandelen, keek hij mij aan alsof hij water zag branden. Toch kreeg ik hem zover om mee te gaan en eigenlijk was het best gezellig. We hebben het daarna nog drie keer gedaan, maar toen was Wilco er weer klaar mee en vond wandelen sloom en iets voor oudere mensen.”

Lees ook: hier shop je de beste goedkope elektrische fiets

Geen cola en chips

Elske veranderde haar boodschappengedrag drastisch en kiest nu voor gezonde tussendoortjes. “Ik wil het gewicht van mijn puber omlaag krijgen en dat doe ik door niet zomaar alles meer in mijn karretje te gooien. Ik koop nu rijstwafels in plaats van gevulde koeken, haal lekker veel groente in huis en zorg ervoor dat de fruitschaal altijd lekker vol ligt. Nu ik geen frisdrank en chips meer in huis haal, gaat Wilco zelf naar de supermarkt en koopt het van zijn eigen zakgeld. Ik kan hem dat niet verbieden en probeer steeds maar om in gesprek met hem te blijven, maar hij trekt zich niets van mij aan. Ik vind dit echt heel lastig.”

Obesitas

Vriendinnen van Elske lopen tegen hetzelfde probleem aan; zij maken zich ook zorgen. “Ik vergelijk Wilco soms met jongens van zijn leeftijd. En het merendeel ziet er veel gezonder en slanker uit. Het is denk ik niet zo verwonderlijk dat ik me zorgen maak over het gewicht van mijn puber, Wilco wordt echt te zwaar. Ik weet gewoon niet zo goed hoe ik het tij kan keren en Wilco kan leren dat gezond eten ook heel lekker is. Als hij zo doorgaat heb ik straks een puber met obesitas in huis en dat vind ik een heel nare gedachte.

Afbeelding: i yunmai on Unsplash