In de eerste paar maanden na de geboorte van een baby staan moeders voor een uitdagende taak: het balanceren van de zorg voor hun pasgeboren kind én het behouden van hun eigen gezondheid en welzijn. Een van de grootste uitdagingen is hier het krijgen van voldoende slaap. Het is geen geheim dat nieuwe moeders hier wat moeite mee hebben, maar hoeveel uur slaapverlies hebben vrouwen in hun eerste jaar als moeder?? We doken er eens in en vertellen het aan je in dit artikel.

Slapeloos aan de start

Het avontuur begint zodra de baby wordt geboren. In de eerste paar weken van het leven van een baby zijn de slaappatronen onregelmatig en willekeurig. Dit betekent dat je als moeder vaak abrupt uit je slaap wordt gewekt door een hongerige of huilende baby. Dit alles ongeacht het tijdstip. Deze onderbroken slaap kan leiden tot een aanzienlijk verlies van slaapuren voor moeders in het eerste trimester na de bevalling. Deskundigen stellen dat nieuwe moeders in de eerste maand na de geboorte van hun kind gemiddeld tussen de 1 tot 3 uur slaap per nacht kunnen verliezen. Dit is het gevolg van de voortdurende behoefte aan voeding en verzorging van de baby. En slapen met tape op je mond is natuurlijk voor zo’n kleintje geen optie. Wel voor die snurkende partner trouwens, die blijkbaar aan die kant van het bed niets tot weinig hoort.

Op zoek naar ritme

Naarmate de baby groeit en zich aanpast aan een meer voorspelbaar slaap-waakritme, kunnen moeders zich hier op aanpassen. Het slaapverlies kan verminderen en vaak hoor je terug van moeders dat ze tussen de 4 en 6 uur ononderbroken slaap per nacht krijgen. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de betreffende baby en zijn of haar slaapgedrag. Vaak proberen moeders tussendoor dutjes te doen wanneer de baby slaapt. Dit zorgt vaak voor iets minder vermoeidheid gedurende de dag. Probeer ook zeker zo nu en dan hulp te vragen! Je doet het fantastisch, maar je hoeft niet alles alleen te doen.

Terugval ligt op de loer

Sommige baby’s beginnen op een gegeven moment langer te slapen tijdens de nacht, maar daarnaast kunnen er nieuwe problemen opduiken. Denk hierbij aan het doorkomen van tandjes, een verkoudheid of andere gezondheidsproblemen bij de baby, waardoor de slaap opnieuw verstoord kan worden. Dit kan wederom leiden tot periodes van slapeloosheid en vermoeidheid voor de moeder.

Het eerste jaar in beeld

Als we naar het eerste jaar na de geboorte kijken, dan varieert het gemiddelde slaapverlies voor nieuwe moeders sterk. Sommige moeders kunnen gedurende het hele jaar regelmatige slaap krijgen, terwijl anderen te maken hebben met langdurige periodes van slaapgebrek. Over het algemeen kunnen nieuwe moeders verwachten dat ze in het eerste jaar na de geboorte van hun kind tussen de 400 en 750 uur slaap verliezen. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid en het is dan ook zeker belangrijk om te erkennen dat dit een grote impact kan hebben op de fysieke en mentale gezondheid van de moeder. Hierbij een advies aan iedereen: probeer haar zo nu en dan even te ondersteunen. Niets mis mee om iets voor een ander te doen!

Afbeelding: Pexels – Prihodko