Als jonge ouders is het zaak om elkaar niet uit het oog te verliezen. Om naast papa en mama ook nog steeds lovers te zijn. Dingen te doen die jullie deden voordat de kinderen kwamen. Lekker naar de film, een hapje eten of samen in de kroeg hangen. En de kinderen? Die worden in de gaten te houden door een oppas. Maar hoe vaak kun je de kinderen bij oppas achterlaten?

Toen ik veertien jaar was, paste ik regelmatig op op mijn buurjongetjes. Ik haalde ze van school, dronk thee en kookte voor ze. ’s Avonds stopte ik ze onder de douche, kamde hun haartjes en trok pyjamaatjes aan. Ik las voor uit Mickey en de Bonenstaak (alleen dat boek!) en ging als ze sliepen op de bank mijn huiswerk doen. Ik was er best vaak, minimaal twee keer in de week, soms vaker. De jongens kenden me door en door en we hadden altijd veel pret. Ik heb niet het idee dat ze het erg vonden dat hun ouders op pad gingen.

Ik ken jonge ouders die twijfelen of het wel goed is om hun kinderen zo vaak bij iemand anders achter te laten. Bij twijfel natuurlijk niet doen, maar veel kinderen vinden het een feestjes als de oppas komt. Die kijken er echt naar uit.

Weet wie je in huis haalt

Natuurlijk is het spannend om je kind achter te laten bij iemand anders. Maak eerst uitgebreid kennis met je oppas. Belangrijk is om een klik te hebben en er vertrouwen in te hebben. Ga de eerste keer ook niet gelijk een hele dag en nacht weg, maar beperk je uitje tot een paar uurtjes.

Bouw het langzaam op

Zorg ervoor dat je je oppas goed kunt bereiken. Stuur een appje als je je zorgen maakt en laat je geruststellen. Vraag de volgende dag aan je kind hoe het is gegaan. Kinderen kunnen dat best vertellen.

Hoe vaak bel je de oppas?

Je kinderen achterlaten bij de oppas kun je best een paar keer per week doen. Drie keer kan prima, mits de oppas en je kinderen het goed met elkaar kunnen vinden. Als je kind aangeeft het leuk te vinden als de oppas komt, dan is dat prima en kun jij met een gerust hart met je lief op pad. Het is voor elk kind weer anders dus blijf goed naar je kleintje kijken.

Als je echt vijf of meer dagen per week een oppas nodig hebt, is het misschien beter om uit te kijken naar een nanny of au pair die bij je inwoont en een groot deel van de zorg van je kinderen overneemt.

Afbeelding: Canva