Het is belangrijk om kinderen te leren verantwoordelijk en respectvol om te gaan met dieren – zelfs (en vooral) als er geen huisdieren in het huishouden zijn. Met zoveel informatie – en verkeerde informatie – over hoe we goed voor onze harige, gevederde en geschubde vrienden kunnen zorgen, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Hoe leer je je kinderen goed om te gaan met huisdieren? Er zijn een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kinderen opgroeien tot verantwoordelijke en respectvolle dierenvrienden.

1. Wees een goed voorbeeld

De beste manier om je kinderen te leren hoe ze moeten omgaan met huisdieren is door hen een goed voorbeeld te geven. Vertel ze niet alleen wat ze moeten doen, maar laat hen ook zien hoe het moet. Als je bijvoorbeeld zelf geen hond in huis wilt, breng dan een bezoekje aan een vriend met een hond zodat het kind toch kan leren hoe hij/zij op een goede manier ermee om kan gaan. Leer ook dat je niet zomaar op straat een hond moet aanhalen, of moet aaien als deze voor de supermarkt zit te wachten.

2. Maak het leuk

Maak het leren van respect en verantwoordelijkheid voor huisdieren leuk door er een spel van te maken. Er zijn allerlei leuke kinderboeken over huisdieren die je kunt lezen met je kind. Ook zijn verschillende leuke educatieve dierenvideo’s op YouTube die je samen met je kind kunt kijken. Op deze manier kunnen kinderen leren hoe ze op een leuke en leerzame manier met huisdieren kunnen omgaan.

3. Betrek je kinderen bij de verzorging

Als je zelf huisdieren hebt, betrek je kinderen dan bij het verzorgen ervan. Laat ze helpen met het voeren en aaien van de dieren, maar ook met het schoonmaken van bijvoorbeeld het konijnenhok. Ook als er een puppy in huis is kun je ze uitleggen dat deze net als een baby nog zindelijk moet worden en dat er dus soms een plasje moet worden opgeruimd. Op deze manier kunnen ze leren hoe ze op een verantwoorde manier met huisdieren moeten omgaan en hoe het is om zorg te dragen voor iemand of iets anders. Als je kinderen iets ouder zijn, kun je ze een stukje verantwoordelijkheid geven door het zelf te verzorgen van huisdieren. Bijvoorbeeld door de hond uit te laten, of het hok van de cavia te verschonen.

4. Leg uit waarom goede zorg belangrijk is

Vertel je kinderen dat huisdieren gevoelens hebben en dat het belangrijk is om altijd respectvol en aardig te zijn tegenover dieren. Ze hebben niet alleen zorg nodig als het aankomt op eten en drinken, maar ook wat liefde doet ze goed. Het is eigenlijk net zoals bij mensen. Op deze manier kunnen kinderen begrijpen waarom het belangrijk is om goed voor huisdieren te zorgen.

5. Stel regels op

Als je kinderen leert hoe ze moeten omgaan met huisdieren, is het belangrijk om ook duidelijke regels op te stellen. Bijvoorbeeld, de ratten mogen niet uit hun hok als je er als volwassene niet bij bent, of de vissen in de vijver krijgen alleen eten als er toezicht is. Door goede afspraken te maken weet iedereen waar hij/zij aan toe is.

6. Bespreek consequenties slechte zorg

Leg uit aan je kinderen wat er kan gebeuren als je niet goed voor huisdieren zorgt. Vertel hen bijvoorbeeld dat huisdieren ziek kunnen worden als je ze niet goed verzorgt. Ook kun je ze uitleggen dat huisdieren weglopen als je ze niet in huis houdt, of dat ze kunnen verhongeren als je ze geen eten geeft. Daarnaast is het goed om ze vertellen dat er voor huisdieren ook een speciale dokter is, de dierenarts. En dat er voor bijvoorbeeld een hond of kat ook een verzekering kan worden afgesloten voor bijvoorbeeld een operatie. Dit zijn allemaal dingen waar je kinderen misschien niet meteen aan denken.

Foto: Anastasiya Gepp