Het opvoeden van pubers valt niet altijd mee, maar Ella is er best tevreden over. Ze is moeder van drie kinderen, twee jongens en een meisje. Zeker als ze om zich heen kijkt en ziet waar andere gezinnen mee kampen. Maar haar eigen moeder denkt daar anders over…

Ik doe het best goed

Heerlijk vindt Ella het om moeder te zijn. “Ik ben dol op mijn drie kinderen. Eerst kregen Mart en ik twee zonen en de derde was een meisje. Zo leuk!” Zeker toen ze kleiner waren, was het zo nu en dan behoorlijk aanpoten, maar samen met Mart vormt Ella een goed team. Inmiddels zijn alle drie de kinderen in de puberleeftijd en ook dat vindt Ella een leuke fase. “Ik vind dat ik goed met mijn kinderen omga. Ik praat met ze als het nodig is, troost ze als daar behoefte aan hebben en ik heb veel pret met ze.”

Ze is heel bemoeizuchtig

De moeder van Ella denkt er heel anders over. Zij vindt dat haar dochter wel wat adviezen kan gebruiken. “Ik word daar zo moe van. Te pas en te onpas geeft mijn moeder haar mening. Ze is zo bemoeizuchtig maar dat is niets nieuws, dat is ze altijd al geweest. Toen ik nog thuis woonde bemoeide ze zich al overal mee en nu ik zelf moeder ben dus nog steeds.” Dat begon al toen ik zwanger was van onze oudste. Het was best een pittige zwangerschap en voor al mijn kwaaltjes had zij wel een oplossing. Als ik zei dat verloskundige iets heel anders adviseerde, werd ze nijdig. Wat wist zo’n vrouw er nou van?”

Baby’s moeten op hun eigen kamer

Waar Ella en Mart niet onderuit kwamen, was dat Ella’s moeder aanbood na de geboorte van de eerste een week te komen kramen. “Ik lag behoorlijk in de kreukels na de bevalling en lag dagenlang op bed, mijn baby’tje lekker naast me. Toen mijn moeder bij ons in huis kwam, haalde ze de baby weg en legde hem in zijn eigen kamertje in de wieg. ‘Dat kindje moet leren om alleen te slapen, je moet hem niet aanwennen om altijd maar bij jou te zijn. Daar wordt het een moederskindje van’ vond mijn moeder. Terwijl ik hem gewoon graag in de buurt wilde hebben en van de verloskundige had gehoord dat dat heel goed is voor de binding.” De week met oma in huis was zo erg, dat Mart haar bijna uit huis had gegooid.

Pak gewoon zijn mobiel af

Ella’s moeder leert het bemoeien niet af. Nog steeds niet. “Mijn kinderen zijn nu pubers en nog steeds weet mijn moeder alles beter. Onze middelste kan niet zo goed meekomen met wiskunde, en ja hoor, mijn moeder kent iemand die hem wel bijles kan geven en dat moeten we dan ook doen. Ze houdt niet op met vragen totdat ik hem naar die bijlesleraar stuur. Toen ze erachter kwam dat mijn oudste een keer veel te veel had gedronken, wist ze precies wat we moesten doen. Dat Mart en ik allang gesprekken met hem hadden gehad en informatie hadden ingewonnen bij de huisarts was volgens haar niet voldoende. We moesten maar een week zijn mobiel afpakken, dat zou hem leren.”

Flauwe schoonmoedergrappen

Ella zit er enorm met haar bemoeizuchtige moeder in haar maag. “Mijn vriendin zegt dat ik me niets van haar moet aantrekken, maar dat gaat niet zo makkelijk. Op de een of andere manier wurmt mijn moeder zich in ons leven en heeft overal commentaar op. Mart is haar inmiddels helemaal zat en maakt steeds van die flauwe schoonmoedergrapjes. Ik voel me daar heel ongemakkelijk bij maar zeg er maar niets van. Ik ben zo bang dat er ruzie komt en dat wil ik gewoon niet. Ze blijft toch de oma van mijn kinderen en die zijn dol op haar. Zij hebben geen idee hoe bemoeizuchtig oma is en hoe ze mij tot wanhoop drijft. Ik wil ze daar niet mee belasten. Maar hoe moet ik nou omgaan met haar? Ik ben een volwassen vrouw, ik zit echt niet meer te wachten op haar advies en commentaar.”

Heb jij een moeder die zich overal mee bemoeit? Hoe ga jij daarmee om? Gaan haar adviezen je ene oor in en je andere weer uit of irriteert het je? Wat raad je Ella aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Rene Asmussen via Pexels