Mama zijn is topsport. Helemaal als je er ook nog eens een betaalde baan bij hebt, of mantelzorger voor je ouders bent. Zeker als je kinderen nog klein zijn, is het soms behoorlijk aanpoten om alles rond te krijgen op een dag. ’s Avonds als de kinderen op bed liggen, ben je uitgeput en kun je alleen nog maar als een zombie naar de televisie kijken. Dat kan anders. Hoe? Wij geven je drie manieren om tijd voor jezelf te maken.

Toen mijn jongens nog klein waren zag mijn dag er als volgt uit: vroeg op (na een gebroken nacht), ontbijt maken, douchen, kinderen aankleden en De Man wakker maken. Hij bracht de jongens naar school en kinderopvang ik reed om zeven uur ’s ochtends naar de redactie. Daar schreef ik tot drie uur verhalen, snel in de auto, naar huis. Was doen, woonkamer opruimen, wc’s schoonmaken, boodschappen doen, vuil buiten zetten. Eind van de middag jongens ophalen, een gezond gerecht koken, kinders in bad, voorlezen en bekaf op de bank neerploffen. Herkenbaar? Denk het wel he? Kan het anders? Ja! Wij geven je drie manier om meer tijd voor jezelf te maken.

Laat de boodschappen bezorgen

Snel uit je werk door naar de supermarkt waar het altijd druk is. Je lijstje heb je op tafel laten liggen dus geen idee meer wat je nodig hebt. Onnodige stress. Tegenwoordig zijn er allerlei bedrijven en winkels die de boodschappen, tegen een kleine vergoeding, bij je thuis brengen. Zelfs op de fiets. De tijd die je niet in de supermarkt doorbrengt, kun je lekker aan iets anders besteden.

Hulp in de huishouding

Het huishouden is een job op zich. Zeker met kleintjes in huis is het belangrijk je woning schoon te houden. Je wilt immers niet dat je kinderen in de viezigheid rondkruipen. Als je je het kan veroorloven, zoek dan hulp in de huishouding. Iemand die bijvoorbeeld twee of drie uurtjes per week komt schoonmaken. De grote klussen als de badkamer, ramenlappen en de vloeren aanpakt. Als de hulp er is, kun jij lekker afspreken met een vriendin om even bij te kletsen.

Doe het samen met je partner

Veel vrouwen voelen de druk om alle ballen hoog te houden; werk, huishouden, moeder, vrouw van… dat gaat gewoon niet. Er gaan ballen vallen en dat is geen schande. Zorg ervoor dat je de ballen samen met je partner omhoog houdt. Verdeel de taken en trek aan de bel als je het niet meer trekt. Als je geen hulp vraagt, wordt er geen hand uitgestoken. Dus vraag om hulp, zeg dat het te veel wordt en ga samen aan de slag.

Niemand heeft er iets aan als je onderuit gaat omdat het je teveel wordt. En je weet: je huis hoeft niet altijd spic en span en opgeruimd zijn. Het is oke als je even geen zin hebt de was te doen of de vaat uit de machine te halen. Kinderen willen geen tobberige moeder, maar hebben liever een blije moeder en rommel in de kamer, dan een overspannen moeder in een brandschoon huis.

Afbeelding: Joel Muniz on Unsplash