Volgens nji.nl besteden kinderen van 9 maanden tot 6 jaar gemiddeld 100 minuten per dag aan digitale media. Ongeveer 14% van hen gebruikt beeldschermen nauwelijks, met name baby’s van 9 maanden tot 2 jaar (28%) en kleuters vanaf 4 jaar (9%). Daarnaast geeft 25% van de ouders van 0- tot 1-jarigen aan dat hun kind dagelijks twee uur op een scherm zit, terwijl 20% van de ouders van peuters van 2 tot 3 jaar meldt dat hun kind minstens drie uur per dag aan digitale media besteedt. Voor kleuters van 4 tot 6 jaar geldt dat 30% minstens twee uur per dag aan dergelijke activiteiten besteedt.

Kinderen besteden dus een flink aantal uur per dag aan het kijken van filmpjes, het doen van spelletjes en andere digitale activiteiten. Het aantal streamingsdiensten dat we in Nederland rijk zijn springt hier lekker op in. Het aanbod voor kinderen is namelijk aanzienlijk gegroeid in de afgelopen jaren. En ja, Videoland opzeggen is om die reden al helemaal geen optie! Wij delen de leukste series voor kinderen op Videoland.

Juf Roos

Juf Roos is een Nederlands kinderprogramma met een vrolijk karakter. Ze woont in een kleurrijke molen, waar ze het liefst de hele dag door zingt. Echte Hollandse kinderliedjes komen tot leven voor zowel kleine als grote mensen. Elke dag krijgt ze bezoek van haar buurjongen Gijs. Samen nemen ze je mee naar een fantasiewereld waar de liedjes tot leven komen. De afleveringen zijn vrolijk en creatief, en Juf Roos heeft ook nog eens een prachtige zangstem. Gijs, de buurjongen, is grappig en soms een beetje onhandig, maar verkleden is zijn favoriete bezigheid. Samen beleven Juf Roos en Gijs in elke aflevering een nieuw avontuur. Doe je mee? Want alles kan gebeuren in de molen op de dijk.

Spongebob SquarePants

Diep in de oceaan, in Bikinibroek, woont SpongeBob SquarePants, een gele zeespons in de vorm van een rechthoek. Hij draagt een bruine broek, rode stropdas, gestreepte sokken en zwarte schoenen. Samen met zijn zeeslak Gerrit woont hij in een ananas. SpongeBob is kok bij De Krokante Krab, bekend om zijn geweldige krabburgers. Zijn vrienden zijn de simpele zeester Patrick en chagrijnige klarinetspeler Octo, hun buurman. Samen belanden ze vaak in hilarische situaties, waar kwallenvissen een terugkerend thema is.

Henry Danger

Henry Hart groeit gedurende vijf seizoenen op van 13 naar 19 jaar in Swellview. Op 13-jarige leeftijd neemt hij stiekem een ‘bijbaan’ aan als Kid Danger, de assistent van de lokale superheld Captain Man. Ondanks zijn publieke rol blijft zijn identiteit als Henry geheim dankzij zijn masker en uniform. Thuis doet hij alsof hij in een winkeltje werkt, maar in werkelijkheid bevindt het geheime kantoor van de superhelden zich diep onder de grond. Na verloop van tijd ontdekken Charlotte, een slimme vriendin van de familie Hart, en later ook Jasper, de beste vriend van Henry, de geheimen. Schwoz, een geniale uitvinder van magische apparatuur, is ooit ontslagen door Captain Man na een ruzie, maar wordt opnieuw aangenomen vanwege storingen in de apparatuur. Hij is nonchalant wat betreft veiligheid bij het testen van uitvindingen en heeft een eigenaardig karakter.

Peppa Pig

Peppa is een schattig en ondeugend klein varkentje die samenwoont met haar kleintje broertje George, Mama Big en Papa Big. Peppa houdt erg van spelletjes spelen, verkleden, dagjes uit en in modderpoelen springen! Haar avonturen eindigen altijd goed en met een vrolijke knor.

Blaze en de Monsterwielen

Blaze en de Monsterwielen is een animatieserie, geproduceerd door CGI Interactive, die in 2014 voor het eerst werd uitgezonden op Nickelodeon. De afleveringen volgen Blaze, een rode monstertruck, en zijn chauffeur AJ, terwijl ze talloze avonturen beleven met bevriende monstertrucks zoals Stripes, Starla, Darington en Zeg. In veel afleveringen verschijnen ook de blauwe en groene trucks met de namen Crusher en Pickle, die vals spelen in races. Gabby, een handig meisje dat alles kan repareren, is ook regelmatig te zien in Blaze-filmpjes.

Afbeelding: Pexels – Ketut Subiyanto