Direct na de geboorte van je kindje krijgt het zijn of haar eerste beoordeling al in de vorm van een soort “rapportcijfer”. Op dat moment worden er namelijk een aantal tests uitgevoerd om de Apgar-score te bepalen. Deze tests worden één minuut na de geboorte gedaan en vervolgens nogmaals na 5 en 10 minuten. De Apgar-score: snel inzicht in de gezondheid van je pasgeboren baby. We vertellen je er graag meer over!

Wat is de Apgar-score?

De Apgar-score is een snelle en eenvoudige methode om de toestand en gezondheid van een pasgeborene te kunnen beoordelen. Deze score wordt standaard toegepast in Nederland. De score is vernoemd naar de arts Dr. Virginia Apgar, die de test in 1952 heeft ontwikkeld.

Wat wordt er precies getest?

Bij het bepalen van de Apgar-score worden de volgende aspecten van de baby getest en beoordeeld:

-Ademhaling
-Pols- en hartslag
-Spierspanning
-Kleur van de huid
-Reactie op prikkels

Hoe werkt het precies?

Voor elk aspect kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord, waarbij 0 de laagste score is en 2 de hoogste score. De scores voor ademhaling en hartslag zijn het belangrijkst. De totale score op alle 5 aspecten vormt de Apgar-score, die maximaal 10 punten kan zijn. In de tabel hieronder kun je zien hoe het precies werkt:

Wat is goed?

Een gemiddelde baby behaalt een Apgar-score tussen 7 en 10 punten. Dit wordt als goed beschouwd en geeft aan dat de baby gezond is. Vaak scoort een baby bij de eerste test (1 minuut na de geboorte) minder punten dan bij de tests na 5 en 10 minuten.

Als de score na 1 minuut tussen 4 en 6 punten ligt, heeft de baby het zwaar gehad tijdens de bevalling. In dat geval kan de baby extra zorg of zuurstof nodig hebben. Bij de tests na 5 en 10 minuten is de Apgar-score waarschijnlijk al hoger.

Als een baby na 1 minuut tussen 0 en 3 punten scoort, is onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk. Bijvoorbeeld door beademing of hartmassage. Als je thuis bevalt, zal de verloskundige direct contact opnemen met het ziekenhuis. Als de scores bij de latere tests hoger zijn, is dat vaak een gunstig teken.

Wat kan een lage Apgar-score veroorzaken?

Een lage Apgar-score komt vaak door een tekort aan zuurstof in het bloed van de baby. Dit kan verschillende oorzaken hebben; vaak treedt er enig zuurstoftekort op tijdens de laatste fase van het persen. Bij de eerste test zal de baby dan waarschijnlijk een lagere Apgar-score hebben. Bij de tweede test, na vijf minuten, scoren de meeste baby’s alweer boven de 7 punten.

Wat was de Apgar-score van jouw kindje(s) na de eerste minuut? We lezen het graag in de comments.

Afbeelding: Laura Garcia – Pexels