De weken vliegen om en voor je het weet is het zomervakantie. En geloof het of niet, deze zal ook om vliegen! Tijdens de vakantie is het wel een goed idee om vast na te denken of er bepaalde schoolspullen zijn die moeten worden vervangen, of worden aangeschaft. Wij helpen je alvast een klein beetje op weg in dit artikel. Back2school: tips voor het kiezen van de juiste rugzak!

Natuurlijk moet de rugzak van goede kwaliteit zijn en het liefst ook nog eens waterdicht. Dit om regenbuien te trotseren, maar ook als een beker lekt ben je blij als de tas een waterdichte stof heeft. Daarnaast moet er natuurlijk voldoende ruimte zijn voor alle spullen die mee moeten worden genomen én ‘moet’ hij er natuurlijk ook een beetje tof uitzien.

Tekenen dat de rugzak te zwaar is

Het is altijd goed om in de gaten te houden of jouw kind niet met een te zware tas rondloopt. Je kunt dit o.a. zien aan veranderingen in de houding bij het dragen van de schooltas (gebogen of naar één kant leunend). Daarnaast is het natuurlijk ook niet goed als het kind heel veel moeite heeft om de rugzak zelf op te tillen en/of op de rug te doen Natuurlijk kan het kind het ook melden als er iets aan de hand is, bijvoorbeeld bij pijn tijdens het dragen van de rugzak.

Niet meer dan 10 procent van lichaamsgewicht

Zorg ervoor dat de rugzak van het kind niet meer dan 10 procent van zijn of haar lichaamsgewicht weegt. Bijvoorbeeld: een kind met een gewicht van 35 kg moet een tas dragen die niet zwaarder is dan 3,5 kg. Een zwaardere rugzak zorgt ervoor dat het kind naar voren buigt om het gewicht op de rug te dragen, in plaats van op de schouders via de riemen. Dit is natuurlijk allesbehalve goed voor de rug, schouders en de gehele houding.

Stevig materiaal

Zorg ervoor dat de van stevig materiaal is en de juiste maat heeft – niet breder dan de borst van het kind. Brede, gewatteerde schouderbanden zijn zeer belangrijk. Niet-gewatteerde banden zijn oncomfortabel en kunnen in de schouders van het kind snijden. Het is goed om het kind aan te leren om altijd beide schouderbanden te gebruiken en de rugzak nooit over één schouder te dragen. Het gewicht zit dan aan één kant en dat kan leiden tot nek- en spierpijn en lage rugpijn.

Hang de rugzak op de goede hoogte

De rugzak moet net boven de taille van het kind vallen en niet op de billen rusten. Daarnaast moet de rugzak plat tegen de rug van het kind liggen. Een te laag hangende rugzak vergroot het gewicht op de schouders, waardoor het kind tijdens het lopen naar voren leunt. Ook dit zorgt voor een verkeerde houding en kan klachten tot gevolg geven.

Draag niet langer dan nodig

Het gaat niet alleen om het gewicht van de rugzak, maar ook om hoelang je kind de tas draagt. Langdurig dragen kan de kans op rug- en nekpijn vergroten. De tas moet alleen worden gedragen wanneer het nodig is, bijvoorbeeld tijdens het lopen en/of fietsen naar school. Leer je kind dat het, als het stilstaat (bijvoorbeeld tijdens het wachten op jou als ouder), de tas even afdoet en op de grond zet.

Afbeelding:  Tamara BellisUnsplash