Als moeder van twee meiden wordt mij door vrienden, familie en zelfs totale onbekenden gevraagd of ik nog een derde kind zou willen. En hoewel ik het moederschap geweldig vind en een derde kind in theorie dus erg leuk zou zijn, hebben mijn man en ik toch onze redenen om hier niet voor te gaan. En ik ben niet de enige; ik ken behoorlijk wat ouders die het bij twee ook wel best vinden. Natuurlijk zijn er heel veel redenen om wel dat derde of zelfs vierde kindje proberen te krijgen, maar er zijn er ook genoeg om het niet te willen. En in dit artikel kijken we naar dat laatste: 5 redenen waarom je geen derde kind zou willen.

Ruimte

In het ene huis slapen alle kinderen op één kamer; in het andere hebben ze allemaal hun eigen plekje. Maar hoe je het slapen ook oplost, je zal altijd moeten concluderen dat een extra kind extra ruimte in beslag zal nemen. Heb je die ruimte en wil je een derde kind? Dan is het lekker makkelijk! Wil je een derde kind, maar heb je de ruimte niet? Dan is het voor sommige ouders echt even zoeken naar een oplossing. Wil je voor dat derde kindje gaan en heb je in het begin geen eigen kamer voor hem beschikbaar? Dan kan je in het begin voor een co-sleeper op jullie slaapkamer kiezen. Maar is jouw kind eenmaal een slapeloze puber? Dan zal hij echt wel zijn eigen slaapkamer willen. Goed om vooraf over na te denken dus.

Overzichtelijk

Ik zeg altijd maar zo: ik heb twee handen en twee kinderen. Voor allebei heb ik dus één hand beschikbaar. Ook hebben ze twee ouders en dus is het fijn dat er in theorie altijd één kind bij één ouder kan zijn. Zo vind ik het onwijs leuk dat wij later allebei naar de sportwedstrijden van de kinderen kunnen rijden en kijken. Zo heb je dus nooit een kind waar iets anders voor geregeld moet worden. 

Kosten gaan omhoog

Regelmatig hoor je dat een derde kind ‘van lucht kan leven’. Nou is dat natuurlijk niet echt het geval, maar ergens klopt het vaak wel dat het derde kind een stuk minder nieuwe spullen en aandacht krijgt dan de eerste twee kinderen. Dat een derde kind vaak de kleertjes, kinderwagen, speeltjes en fietsjes van de oudere kinderen kan gebruiken, betekent niet dat een derde kind niks kost. Luiers, melkpoeder, cadeautjes en sportclubs en later misschien een studie. En dan hebben we het nog niet eens over al het extra eten en drinken. Dus ja: een derde kind is vaak minder ‘duur’ dan een eerste kind. Maar de kosten zijn er zeker! 

Overbevolking in de wereld

Steeds vaker hoor ik van mensen dat ze de hoeveelheid kinderen die ze krijgen willen beperken vanwege de enorme overbevolking op aarde. Er zijn zelfs mensen die om deze reden helemaal geen kinderen willen! Persoonlijk vind ik het heel nobel dat deze mensen hun eigen kinderwens opgeven voor de planeet, maar zelf zou ik me er niks bij voor kunnen stellen. Jij wel?

Maakt het gelukkiger?

Mijn voornaamste afweging in het niet willen van een derde kind, is dat ik niet denk dat ik er echt heel veel gelukkiger van zal worden. Natuurlijk geeft een nieuw kindje je weer heel veel liefde, plezier en gezelligheid. Maar dat doet een derde, vierde, vijfde en zesde kind ook! Wanneer zeg je tegen jezelf: het is compleet? Voor mij is dat bij twee.

Natuurlijk hoop ik met dit artikel niemand te ontmoedigen om een derde kindje te krijgen. Als ouder weet je denk ik heel goed wat bij jullie past! Wel hoop ik ouders die het gevoel hebben een derde kindje te moeten krijgen (bijvoorbeeld door druk uit hun omgeving) laten zien dat er ook heel wat redenen zijn om het lekker bij twee te houden. Alleen jullie mening doet ertoe!

Wat vind jij van deze 5 redenen waarom je geen derde kind zou willen?

 

Afbeelding: Markus Spiske on Unsplash