Als je vindt dat de slaapkamer van je kind lijkt op de nasleep van een tornado, dan ben je zeker niet de enige. Kinderen laten kleding en speelgoed meestal overal slingeren en opruimen ho maar. Kleding wordt vaak op de grond gegooid na de zoveelste keer omkleden op een gemiddelde zaterdag en belandt dus niet in de wasmand als het gedragen of vies is. De bende stapelt zich op en op een gegeven moment is het onmogelijk om überhaupt iets terug te kunnen vinden op die paar vierkante meter. De meeste ouders stellen het opruimen van kasten van hun kinderen uit, omdat hier best wat tijd in gaat zitten. Hulp is hier! Wij delen namelijk 5 geheimen om de kast van je kind georganiseerd te houden.

Kast leegmaken

Begin met het verwijderen van alle spullen uit de kast van je kind. Dit geeft je een duidelijk overzicht van wat er in de kast zit, zodat je later de items kunt sorteren. Leg apart wat eigenlijk niet thuishoort in de kamer van je kind, zoals een extra slaapzak die beter ergens anders kan worden opgeborgen (op zolder bijvoorbeeld). Nadat de kast leeg is, bedenk je een indeling voor schoenen, kleding, speelgoed en mandjes.

Kleding uitzoeken

Een eenvoudige manier is om te beginnen met minstens vier grote emmers, bakken of zelfs extra grote vuilniszakken. Label de bakken met de volgende categorieën:

*Nu: deze items moeten seizoensgebonden zijn en passen bij de huidige maat van je kind.

*Te groot: dit zijn items die je misschien al hebt gekocht of gekregen en die op dit moment één of twee maten te groot zijn voor je kind. Bewaar deze kleding in gelabelde bakken op maat, zodat je alles gemakkelijk kunt vinden wanneer je kind groot genoeg is.

*Weggeven: deze bak is voor spullen die je kind niet meer gebruikt of is ontgroeid, maar die nog in goede staat verkeren. Je kunt de items aan een vriend(in) of familielid geven, doneren aan een goed doel of online verkopen.

*Prullenbak: deze stapel is voor niet langer gebruikte items die kapot zijn of versleten.

Houd in gedachten dat je enigszins meedogenloos moet zijn bij het bepalen wat je wilt weggegeven of wat weggegooid moet worden. Je kind kan vinden dat een bepaald shirt of speelgoed hun absolute favoriet is, maar als ze het al maanden niet hebben gedragen (het veel te klein is) of ermee hebben gespeeld, is het waarschijnlijk tijd om afscheid te nemen.

Oog- en reikhoogte

Bekijk de kast vanuit het perspectief van je kind. Meestal bevinden de kaststangen en planken zich op volwassen hoogte, wat het moeilijk maakt voor je kind om zelf spullen op te bergen. Overweeg om de stang te verlagen, een tweede stang toe te voegen of zelfs extra planken op kinderhoogte te installeren. Als het kind overal goed bij kan dan blijft de kast georganiseerd. Er is dan namelijk geen reden meer voor hem/haar om alles er maar in te gooien en te proppen omdat het allemaal net even te hoog moet komen te liggen en hangen.

Ruim schoenen op

Kinderschoenen belanden vaak rommelig op de vloer bij de voordeur, of gewoon ergens op de trap. Los dit probleem op door een speciale schoenkast of een rek neer te zetten. Schoenen die niet meer worden gedragen kun je bewaren in een aparte opslagbak, zodat ze eventueel op een later moment kunnen worden weggeven of verkocht. Deze bak zet je onderin de kast, zodat niemand er verder last van heeft.

Speelgoed sorteren

Sorteer het speelgoed op grootte en soort en stop alles in aparte bakken of manden. Bijvoorbeeld, ballen of grote knuffels gaan in een grote bak, terwijl tekenspullen in een kleinere bak passen. Zorg ervoor dat elke bak duidelijk gemarkeerd is met de inhoud. Plaats de bakken strategisch terug in de kast. Vermijd stapelen, aangezien je kind uiteraard altijd iets uit de onderste bak nodig zal hebben. Plaats de bakken horizontaal, zodat je gemakkelijk kunt pakken wat je nodig hebt.

Beeld: Sarah BrownUnsplash