De 15-jarige dochter van Mabel zit in 4 havo en moet hard haar best doen om goede cijfers te halen. “Op de basisschool hadden ze Ilse een vmbo advies gegeven. Haar vader en ik hadden graag gezien dat Ilse dit advies had gevolgd. Ze is echter zó ambitieus dat ze ervoor koos om naar een middelbare school te gaan waar ze in een heterogene brugklas terecht zou komen. Als ze hier goede cijfers haalde, mocht ze in het tweede jaar dan alsnog naar de havo. Dit is haar gelukt.”

Ilse is een harde werker en heeft grote dromen. “Ze wil later haar eigen make-up merk opzetten en hiermee de wereld veroveren. Al jaren heeft ze een ondernemersplan klaarliggen en op haar prikbord hangt een zeer gedetailleerde ‘route to succes’. Zo wil ze eerst haar havo afmaken, dan in 4 jaar haar HBO-bachelor bedrijfskunde binnenslepen en daarna haar merk op te bouwen. Haar plan is om voor haar dertigste in alle grote winkels te liggen.”

Sky is the limit

Mabel en haar man Lucius steunen hun dochter in het waarmaken van haar droom. “We leren haar dat de sky de limit is en dat ze alles kan bereiken als ze er maar hard voor werkt. Waar deze ambitie bij haar vandaan komt is ons een raadsel. Lucius werkt als beleidsmedewerker bij de gemeente en ik als manager van een kledingwinkel. Wij zijn allebei geen hoogvliegers en dat vinden we prima. Ilse heeft die grote ambities wel en daar willen we haar in steunen.”

Mabel helpt haar dochter met al haar huiswerk

Helaas heeft Ilse veel moeite met haar schoolwerk. “Met veel pijn en moeite lukte het haar om na het brugklasjaar naar 2-havo te gaan. In het tweede jaar werd het allemaal nog lastiger en krijgt Ilse meer moeite om het schoolwerk bij te houden. Toen ze mij op een dag vroeg of ik haar wilde helpen met het leren voor een proefwerk zei ik natuurlijk ‘ja’. Ilse haalde een 8 en vroeg mij sindsdien bij al haar toetsen en werkstukken om hulp.”

Elke middag

Al bijna drie jaar lang helpt Mabel haar dochter elke middag met huiswerk en studeren. “We maken samen planningen, samenvattingen en spelen kennis-spelletjes. Ergens weet ik dat het niet goed is dat ik haar zo veel help, maar als ik dat niet doe dan haalt ze haar jaar niet en moet ze naar het vmbo. Lucius en ik zouden daar geen probleem mee hebben, vooral als dat is wat beter bij haar past. Maar Ilse wil dat absoluut niet en is bang dat ze haar dromen dan niet kan waarmaken.”

Op pad met vriendinnen

De ouders van Ilse vinden het lastig om haar zo te zien worstelen. “Het is verschrikkelijk om te zien dat je kind alleen maar aan het leren is. Wij zouden zo graag willen dat ze lekker met vriendinnen op pad ging en leefde zoals meiden van die leeftijd dat doen. Maar hoe vaak we ook zeggen dat ze best een dagje vrij kan nemen, ze zal dat nooit doen. Haar lat ligt simpelweg enorm hoog.”

Wat zou jij doen als je in Mabel haar schoenen stond? Zou jij jouw kind elke middag helpen met leren of zou je het meer bij het kind zelf laten?

Afbeelding: Joshua Hoehne on Unsplash